Skifte hjul

Slik strammer du hjulmutterne riktig

De første ukene etter at sommerhjulene er kommet på, må NAF rykke ut til mange bilister med løse hjul. Det skyldes ikke bare muttere som er strammet for lite.

SUPER-VERKTØY: Med en momentnøkkel til noen hundrelapper, får du riktig kraft på hjulboltene og unngår at hjulet løsner. video Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Mange i Sør-Norge har allerede fått sommerhjulene på bilen. Sakte men sikkert slipper vinteren også nordover og jobben med hjulskift står for tur. Mange gjør jobben selv og klarer det helt fint. Det er imidlertid ett triks som alle bør få med seg: Å bruke en momentnøkkel for å trekke til hjulboltene. Da sikrer du deg at boltene trekkes til riktig og at hjulet ikke løsner. Det kan nemlig være like ille å trekke boltene til for hardt som for løst.

Ikke for hardt

Petter Schøyen er leder for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Hans folk ute på veien opplever mange problemer med hjul og dekk i disse april-ukene.

- Blant de bilistene vi må hjelpe ute på veien, er det noen som har mistet hjulet helt, mens andre har løst hjul på grunn av at boltene er trukket til for løst. Men vi opplever også at bolter er knekt som følge av at de er trukket for hardt til gjentatte ganger. Også da kan hjulet løsne, forteller Schøyen.

IKKE FORD HARDT: – For løst eller for hardt er like galt. I begge tilfeller kan resultatet bli at hjulet løsner, sier Petter Schøyen, leder for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Foto: Rune Korsvoll
IKKE FORD HARDT: – For løst eller for hardt er like galt. I begge tilfeller kan resultatet bli at hjulet løsner, sier Petter Schøyen, leder for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Og det kan i verste fall være livsfarlig.

- Alle forstår at det kan føre til alvorlige ulykker dersom hjulet på bilen faller av. Men det kan også bli en dyr affære med store skader på bilen, sier Schøyen.

Bruk momentnøkkel

En momentnøkkel kjøper du i en rekvisita-butikk for fire-fem hundre kroner. Den sikrer at hjulboltene trekkes til med riktig kraft. Hvor stor kraft står i bilens instruksjonsbok. Normalt for en personbil snakker vi om rundt 120 newtonmeter.

Det ikke bare er folk som har byttet hjul selv som opplever at hjul løsner. Enkelte har opplevd dette bare noen hundre meter fra dekk-verkstedet. Selv om du får skiftet hjul på et verksted eller dekkhotell, er det en god regel å trekke etter hjulboltene når du har kjørt en ukes tid.

Slik ser en typisk statistikken for NAF Veihjelp i Oslo-området ut de siste ukene i april:

Punktering - 270

Punktering uten reservehjul - 140

Løse hjulbolter - 80

Mistet hjulet under kjøring - 40

Knekte hjulbolter - 20

Hjulbolter trukket for hardt til - 20

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer