Skifte hjul

Slik strammer du hjulmutterne riktig

De første ukene etter at sommerhjulene er kommet på, må NAF rykke ut til mange bilister med løse hjul. Det skyldes ikke bare muttere som er strammet for lite.

SUPER-VERKTØY: Med en momentnøkkel til noen hundrelapper, får du riktig kraft på hjulboltene og unngår at hjulet løsner. video Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Mange i Sør-Norge har allerede fått sommerhjulene på bilen. Sakte men sikkert slipper vinteren også nordover og jobben med hjulskift står for tur. Mange gjør jobben selv og klarer det helt fint. Det er imidlertid ett triks som alle bør få med seg: Å bruke en momentnøkkel for å trekke til hjulboltene. Da sikrer du deg at boltene trekkes til riktig og at hjulet ikke løsner. Det kan nemlig være like ille å trekke boltene til for hardt som for løst.

Ikke for hardt

Petter Schøyen er leder for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Hans folk ute på veien opplever mange problemer med hjul og dekk i disse april-ukene.

- Blant de bilistene vi må hjelpe ute på veien, er det noen som har mistet hjulet helt, mens andre har løst hjul på grunn av at boltene er trukket til for løst. Men vi opplever også at bolter er knekt som følge av at de er trukket for hardt til gjentatte ganger. Også da kan hjulet løsne, forteller Schøyen.

Og det kan i verste fall være livsfarlig.

- Alle forstår at det kan føre til alvorlige ulykker dersom hjulet på bilen faller av. Men det kan også bli en dyr affære med store skader på bilen, sier Schøyen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer