13 000 bulker

Slik unngår du black friday-bulken

I handlestresset fram mot jul blir rundt 13 000 parkerte biler påkjørt og bulket. Følger du noen enkle råd kan du unngå black friday-bulken.

DERFOR SMELLER DET: Black friday-bulken skyldes ofte flere stressede sjåfører. I tillegg er ofte ryggesensorer og ryggekameraet, som vi er blitt vant til å bruke, tildekket av skitt eller snø på denne tiden av året. Foto: Colourbox
DERFOR SMELLER DET: Black friday-bulken skyldes ofte flere stressede sjåfører. I tillegg er ofte ryggesensorer og ryggekameraet, som vi er blitt vant til å bruke, tildekket av skitt eller snø på denne tiden av året. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert

I fjor ga koronatiltakene med stengte kjøpesentre og butikker en kraftig nedgang i småkollisjoner på p-plasser og i parkeringshus. Da ble det i november og desember registret 8 400 påkjørsler av parkerte biler, mot nesten 13 000 sammenlignet med den samme perioden i 2019, ifølge tall fra Finans Norges trafikkskadestatistikk.

I tillegg kommer et nesten like stort antall som er registrert som bulking i forbindelse med rygging.

Ifølge statistikken bulker menn nesten dobbelt så mye som kvinner.

Toppen av isfjellet

Sannsynligvis er dette bare toppen av det berømt isfjellet. Dette er bare de bulkene som blir rapportert inn til forsikringsselskapene i form av skademeldinger. Mange velger å betale bulken fra egen lommebok, fordi det ikke lønner seg å bruke forsikringen. Eller de lar bulken være, med påfølgende verditap på bilen.

DYRT: En typisk parkeringsskade kan koste titusenvis å reparere, selv om den ikke ser veldig stor ut. Foto: If
DYRT: En typisk parkeringsskade kan koste titusenvis å reparere, selv om den ikke ser veldig stor ut. Foto: If Vis mer

Nå er korona-nedstengningen over og trafikken tilbake i det normale. Forsikringsbransjen frykter en kraftig økning i antall småbulker i forbindelse med black friday og innspurten i julehandelen.

Det kan bety at skadeutbetalingene kan bli på linje med 2019 – da det ble utbetalt 139 millioner kroner til småbulker. Eller enda høyere.

Venter kraftig økning

– Nå er trafikken ute i samfunnet tilbake til normalen, så vi venter en økning i antall parkeringsbulker knyttet til black friday og julehandelen. Hektisk innspurt mot jul, stress og overfylte parkeringshus hvor alle kappes om å parkere nærmest mulig inngangsdøra, er årsaker som går igjen i førjulstiden, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

STAKK AV: Rett før jul for to år siden ble bilen til familien Johansen påkjørt på parkeringsplassen utenfor et treningssenter på Årnes. Synderen stakk av. Det er en dårlig trøst for Steinar Johansen at åtte av ti syndere stikker av på denne måten. Foto: Privat
STAKK AV: Rett før jul for to år siden ble bilen til familien Johansen påkjørt på parkeringsplassen utenfor et treningssenter på Årnes. Synderen stakk av. Det er en dårlig trøst for Steinar Johansen at åtte av ti syndere stikker av på denne måten. Foto: Privat Vis mer

Gode råd - ikke dyre

Med noen enkle triks er det imidlertid mulig å redusere sjansene for å komme tilbake til en bulket bil betydelig.

De beste rådene er kanskje å rygge inn på parkeringsplassen, unngå mørke og trange parkeringshus og parkere et stykke vekk fra hovedinngangen på handlesenteret. Vi har satt sammen råd fra Norges Automobil-Forbund, Gjensidige og If. Følger du disse er sjansen for å få en bulk betydelig mindre.

LÆR DEG «BEKLAGER»: - Dersom du skulle være så uheldig å komme borti en annen bil på parkeringsplassen, skal du legge igjen en lapp med kontaktopplysninger til deg selv. Selvsagt vil et ord som «beklager» også være bra å føye på, sier Clementz.
LÆR DEG «BEKLAGER»: - Dersom du skulle være så uheldig å komme borti en annen bil på parkeringsplassen, skal du legge igjen en lapp med kontaktopplysninger til deg selv. Selvsagt vil et ord som «beklager» også være bra å føye på, sier Clementz. Vis mer

Legg igjen en lapp

– Black friday og førjulstiden er dessverre den tiden på året når flest nordmenn kommer tilbake til sin parkerte bil og ser at noen har kjørt på den. Beklageligvis skjer det også altfor ofte det ikke er lagt igjen kontaktinformasjon. Dersom du skulle være så uheldig å slå en dør inn i nabobilen eller lage en liten bulk på annen måte, bør du legge igjen en lapp med kontaktopplysninger til deg selv og registreringsnummeret på bilen din. Selvsagt vil et ord som «beklager» også være bra å føye til, sier Clementz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer