Borttauing av parkerte biler

Slik unngår du borttauet bil og tusenlapper i bot

Hvert år blir mange tusen biler tauet bort på grunn av vårrengjøring av gatene. Det gjør at gateparkerte biler står utrygt parkert.

TAUER BORT BILER: Kommer det opp et slikt skilt der du har parkert bilen, kan den forsvinne etter bare 24 timer. Det blir raskt veldig dyrt. Bildet er fra Frogner i Oslo. Foto: NTB Scanpix
TAUER BORT BILER: Kommer det opp et slikt skilt der du har parkert bilen, kan den forsvinne etter bare 24 timer. Det blir raskt veldig dyrt. Bildet er fra Frogner i Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig er vår og sommer på vei, sier du? Enig. Men i denne tida er det flere ting å se opp for, også når det kommer til bilhold.

Du må skifte hjul på bilen. Gjerne ta vårstellet, med en grundig vask. Huske å betale den nye trafikkforsikringsavgiften. Og du må for all del unngå at bilen din blir tauet bort.

Hvert år har nemlig byene vårrengjøring, hvor gatene gjøres klare til 17. mai- feiring og sommer. Dette arbeidet har allerede startet eller vil begynne snart i de fleste delene av landet.

Her gir vi deg tipsene for at du skal unngå at din bil blir et offer for årets vårrengjøring og at du blir tusenvis av kroner fattigere.

3.000 tauet bort i Oslo

Problemstillingen kan være reell i hele landet, men med mer enn 600.000 mennesker i bykjernen og trangt om parkeringsplassene, er det trolig i Oslo den er aller størst.

I fjor ble 3.036 biler tauet bort fra hovedstadens parkeringsplasser, i tidsperioden (slutt mars-midt mai) for vårrengjøringen - vel og merke inkludert vanlige feilparkeringer.

Gebyret for borttauing varierer fra by til by. I Oslo koster det for eksempel 2.400 kroner om du har vært så uheldig å få bilen fjernet fra det du anså som den perfekte parkeringsplass.

I tillegg kommer bot (parkeringsgebyr) for «feilparkering» - eksempelvis 900 kroner - samt en avgift på 200 kroner, for «parkering» på inntauingstomta, per døgn bilen din blir stående der (døgnparkering).

Da begynner tusenlappene raskt å fly. I det minste regnestykket, om alle de borttauede bilene fikk minste parkeringsgebyr (600 kroner) og ble hentet samme dag, blir det en samlet inntekt på nærmere 7,3 millioner kroner for Oslo kommune i denne perioden.

Du ser oversikten for Oslo lenger ned i saken.

Må merkes 24 timer før

For at gatevaskerne skal kunne fjerne kjøretøyet ditt fra en lovlig parkeringsplass, må de imidlertid ha varslet om dette i god tid. Det vil si, gi deg varsel minst 24 timer i forveien, slik at du får litt tid til å flytte bilen.

Dermed er vårt beste tips i denne tida: Følg med!

Budskapet understrekes av NAF. De ber også folk om å følge med på flere fronter.

- Har du parkert i gata hvor du bor, så følg med hver dag. Ta også en sveip innom kommunens sider, av og til. Da bør det kunne være mulig å få med seg når din gate skal rengjøres, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Han råder dessuten ingen om å dra på ferie, uten at de har flyttet bilen til et sikkert sted eller uten å ha alliert seg med noen til å følge med på parkerings-situasjonen for deg.

- Det kan fort bli dyrt, om bilen «plutselig» har stått på kommunens inntauingstomt i en uke eller enda lenger, forklarer Sødal til Dinside.

Oslo: Forsinket

I hovedstaden varsles vårrengjøringen på kommunens egne nettsider. Der kan du også søke etter når «din» gate skal feies. Arbeidet skulle vanligvis vært godt i gang, men på grunn av den lange vinteren har rengjøringen blitt forsinket i år.

Her kan du sjekke om ditt kjøretøy har blitt tauet bort i hovedstaden. Inntauingstomta er stort sett åpen hele døgnet. Der må du vise legitimasjon og betale inntauingskostnadene på stedet, for å få kjøretøyet tilbake.

Kommunen har derfor heller ikke klar oversikten over når feiingen av gatene vil bli gjort i de forskjellige gatene. Når denne planen er klar, blir den fortløpende publisert på nettsidene.

Gebyr for tauing av bil i Oslo

1.ParkeringsgebyrX kr
2.Personbil2.400 kr
Motorsykkel og moped2.300 kr
Tilhenger og campingvogn2.450 kr
Kjøretøy (+3.500 kg)4.205 kr
Container4.340 kr
3.Døgnparkering200 kr

- Vi legger den ut så snart vi vet hvilken dag vi starter. Det er fortsatt en del is og snø i gatene, samt frost om nettene, så vi får dessverre ikke satt i gang ennå, forteller pressekontakt Monica T. Olsen i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

I Oslo varsles feiingen også med skilt i gatene, minimum 24 timer før de starter. Olsen understreker at de trolig vil starte arbeidet enkelte steder allerede denne uka.

- Framover må folk være ekstra påpasselige og sjekke for nye skilter ofte, om de parkerer på offentlig grunn. Vi begynner for fullt når frosten og isen er borte, sier hun til Dinside.

Trondheim: Sender SMS

Også i Trøndelags «hovedstad» har vårrengjøringen latt vente på seg. Men i løpet av mandag 9. april skal arbeidet være i full gang. Arbeidet vil foregå helt fram til 8. juni.

Det vil være Trondheim parkering som setter ut parkering forbudt-skilt i berørte områdene i og nær sentrum, minimum 24 timer før Trondheim bydrift utfører feiingen.

Du kan også sjekke Trondheim parkerings plan på denne nettsiden.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Merete Mauland i Trondheim bydrift varsles det også med SMS i forkant av gatefeiingen.

- Dette er en servicevarsling, som vi sender til de som bor i området, forklarer kommunikasjonsrådgiveren til Dinside.

Varslingstjenesten henter informasjonen fra den offentlige internettportalen Altinn. Om du ikke har folkeregistrert adresse i den gata du bor i, får du dermed ikke beskjed.

Vil du ha SMS-varsling i Trondheim, må du enten endre adresse eller melder registere deg på siden for «servicevarsling».

Tromsø: - Vi ringer først

I Nordens Paris har de få problemer knyttet til vårrengjøring og borttauing av biler.

Står det mange biler parkert i gata, blir det imidlertid også der skiltet ett døgn i forveien. Men borttauing av kjøretøy har de ikke mye av.

- Nei, det skjer ikke i Tromsø. Det meste ordener seg. Står det én, to eller tre biler igjen, så forsøker vi å ringer for å få tak i eierne først, forklarer ehetsleder for Tromsø bydrift, Leif Harald Pedersen til Dinside.

- Det er samme problemstilling på vinteren, når vi rydder snø. Om det ikke er helt knirkefritt er vi uansett så tidlig ute at vi ringer bileierne om det står biler i veien. Det er raskere enn å arrangere tauing, forklarer han.

Tromsø kommune har ingen oversikt over vårrengjøringen på nett.

Bergen

Det har ikke lyktes Dinside å få noen kommentar fra veidriftsseksjonen i Bergen kommune om hvordan «vestlandets hovedstad» løser problemet.

Har du imidlertid mistanke om at bilen din er blitt tauet bort, kan du sjekke kommunens nettside.

- Ingen tauing i Stavanger

I Stavanger mener seksjonsleder Trygve Petter Nilsen i vei, park og idrett at problemet er mye mindre enn i hovedstaden.

- Nei, vi gjør ikke som Oslo. Stavanger har ikke store problemene knyttet til vårrengjøring av parkeringsplasser. Vi har heller aldri hatt fokus på det, sier han til Dinside.

- Behovet for opprydning er veldig lite. Vi har lite vinter, så da ordner det seg selv og framstår som fint når våren kommer, forklarer han videre.

Nilsen forteller at ryddemannskap i noen tilfeller kan legge en lapp med beskjed på ruta til en bil, dagen i forveien, men at det alltid pleier å løse seg.

- Det er ikke noe sleping her i Stavanger, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer