Elbiler og rekkevidde

Slik unngår du elbilsjokk i kulda

Kuldegrader og elektriske biler er i utgangspunktet en dårlig kombinasjon. Med noen enkle triks kan du likevel få bra rekkevidde når temperaturen kryper godt under null.

FOTEN PÅ GASSEN: Det aller viktigste du kan gjøre for å opprettholde rekkevidden, er å slippe litt opp på gassen og legge deg til en myk kjørestil. Foto: Markus Pentikainen
FOTEN PÅ GASSEN: Det aller viktigste du kan gjøre for å opprettholde rekkevidden, er å slippe litt opp på gassen og legge deg til en myk kjørestil. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

Batteriet i en elbil trives best i temperaturer rundt + 30 grader. Da sier det seg selv at en kald, norsk vinter ikke er optimal for å beholde en god rekkevidde. Klarer du 300 kilometer på sommerføre, opplever du kanskje 200 kilometer når de første kuldegradene melder seg.

Årsaken er at den innvendige motstanden i batteriet øker. Ved Sintef i Trondheim er det gjort forsøk som viser at den dobles når temperaturen synker fra + 20 til – 20 grader. Å oppnå god driftstemperatur på batteriet og dermed god energiflyt, kan ta opp mot en halv times kjøring. Dette stjeler mye energi.

Start med varmt batteri

I tillegg til lav temperatur spiller andre forhold inn: Snø og slaps øker rullemotstanden til hjulene. Vinterdekk har normalt høyere rullemotstand enn sommerdekk. Varmeapparatet, varme i setene, varmetråder i vinduene sluker strøm, og så videre.

Hvilke er så de beste triksene for å opprettholde en god rekkevidde?

- Har du tilgang til en ladekontakt hjemme, er mitt beste tips å beregne tiden slik at bilen er ferdig ladet rett før du skal ut å kjøre. Da er batteriet varmt, gir lett fra seg strøm og kupeen kan være ferdig oppvarmet og rutene isfrie når du starter. Et kaldt batteri vil heller ikke ta til seg strømmen som bremsene regenererer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer