Slik unngår du fellene

Man bør være ytterst forsiktig når man kjøper bruktbil med heftelser, advarer NAF. Men det finnes noen enkle regler som bør følges.

Publisert
Sist oppdatert

Drømmebilen som blir mareritt

  1. Slik unngår du fellene


La oss ta et eksempel:
Kari skal kjøpe bil, og finner drømmebilen i avisen. Eieren, Peder, forlanger 200.000 kroner. Etter å ha sjekket brønnøysundregisteret finner hun ut at bilen har heftelser for 150.000 kroner. Disse består av to billån, ett på 100.000 kroner til Møller bilfinans, og et på 50.000 kroner til DNB.

- Man bør få en oversikt over heftelser og kreditorer fra Brønnøysundregisteret, anbefaler advokat Mette Lohne i NAF.

Samtidig er det viktig å huske på at heftelser kan være nedbetalt uten at det har rukket å bli oppdatert i registeret. Man bør derfor alltid kontakte kreditorer og få en skriftlig bekreftelse på hvilket beløp som må betales for at heftelsene skal strykes.

Det kan også ta noen dager før heftelsene blir registrert i Brønnøysundregisteret, så man må følge med hver eneste dag frem til overtagelse av bilen.

Kontakt kreditorene

Slik unngår du fellene


Tilbake til Kari og Peder: Det aller enkleste ville vært om Peder nå kunne betalt ut lånene før han selger bilen til Kari, men Peder har ikke 150.000 kroner på konto.

De har da to muligheter:

a) Kari kan overta Peders lån dersom Møller Bilfinans og DNB godtar det, eller

b) Kari kan betale ut Peders lån på 150.000 kroner direkte til kreditorene og betale de resterende 50.000 til Peder.

Det første de to partene må gjøre er å skrive en kontrakt om Karis overdragelse av Peders bil.

Deretter må Kari kontakte Peders kreditorer og bli enig med dem om hvordan heftelsene skal innfris.

- Det viktigste er at man ikke utbetaler kjøpesummen til en selger som sier at han skal ordne opp for heftelsene selv, sier advokat Mette Lohne i NAF.

Dersom Kari betaler pengene til Peder, og Peder ikke gjør opp med kreditorene vil panten følge bilen.

Overleveringen

Samtidig med at betalingen finner sted skal Kari få bilen av Peder.

- Dersom begge to befinner seg i samme by, kan det være lurt at de går i banken sammen og order betalingen, anbefaler Lohne.

Kari vil da få en bekreftelse fra banken på at heftelsene er betalt, samtidig som Petter vil få en bekreftelse på at han Kari har betalt hele kjøpesummen.

Deretter kan Kari kjøre av gårde i sin nye bil.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer