Biltrafikk sommeren 2020

Slik unngår du køen

Rekordmange nordmenn skal bruke ferien i bil. Det gir økt risiko for både uhell og lange køer.

UNNGÅ KØ: Det spås rekordmange norske biler på veiene i sommerferien. Da kan statistikk hjelpe deg å unngå tider når sjansene er størst for kø. FOTO: TROND J. STRØM
UNNGÅ KØ: Det spås rekordmange norske biler på veiene i sommerferien. Da kan statistikk hjelpe deg å unngå tider når sjansene er størst for kø. FOTO: TROND J. STRØM Vis mer
Publisert

Hele 1,3 millioner nordmenn skal på bilferie i sommer. Det viser en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Fremtind.

Det begynner å bli vidt kjent at flere nordmenn enn vanlig vil bruke veien for en norsk ferie i 2020. Corona-pandemien påvirker ferievalgene til folk, slik at det spås lange køer på veiene våre denne sommeren. Da er det lurt å bruke litt tid på planlegging, så du slipper en del av frustrasjonen med å plutselig stå bom stille midt på E6.

- Legger du opp kjøredagene smart, kan du få fin flyt, sier leder for Innovasjonslab, Svein Skovly, i Fremtind.

- Unngå denne dagen!

Forsikringsselskapet har de siste tre årene registrert biler som til sammen har kjørt mer enn 360 millioner kilometer. De mener derfor data fra disse somrene kan gi noen hint om når det er best å kjøre.

For eksempel er sommermånedene, juni, juli og august, månedene i året nordmenn kjører mest. Fredager i skoleferien er på topp ti blant de dagene hvor det kjøres mest i løpet av et helt år.

- Ingen har lyst til å tilbringe store deler av sommerferien i kø. Derfor bør bilistene unngå å kjøre på fredager. De store trafikkmengdene starter allerede i 12-tida, og det roer seg ikke før etter klokken 19 på kvelden, forteller Skovly.

- Ta heller denne dagen!

Kjøredataene til forsikringsselskapet forteller at det er best å planlegge med kjøring og utfart på lørdagene - helst før klokka 10 og etter klokka 16.

- Lørdager er også den dagen bilistene kjører med best flyt. Det betyr en mer defensiv kjørestil, som gir mindre risiko for både uhell og kø, menerSvein Skovly.

Han mener at heller ikke søndagene er så ille. Selv om det totalt sett er ganske mye trafikk på søndager, så fordeler den seg jevnt ut over hele dagen og kvelden, forklarer Innovasjonslab-lederen.

- Søndag er den dagen bilene holder høyest gjennomsnittsfart. Forklaringen på det er nok at butikker og kjøpesentre er stengt og en stor del av trafikken er landeveiskjøring med jevnt høyere fart, forklarer han.

Vil ha kjørefri i helga, bør du satse på å kjøre på tirsdag eller onsdag. Da er det nemlig lite trafikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer