Steinsprut på frontruta

Slik unngår du steinsprut-smellen

I fjor fikk over 260.000 bilister steinsprut i frontruta på bilen. Her er rådene som gjør at du kan unngå steinsprutskaden eller et dyrt rute-skift.

HØYSESONG NÅ: Mars og april er høysesong for steinsprutskader. De er vanskelig å unngå, men det er et par ting du bør gjøre for at dette ikke bare skal bli en irriterende skade men også en økonomisk smell. Foto: Rune Korsvoll
HØYSESONG NÅ: Mars og april er høysesong for steinsprutskader. De er vanskelig å unngå, men det er et par ting du bør gjøre for at dette ikke bare skal bli en irriterende skade men også en økonomisk smell. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Vi er på full fart inn i den store sesongen for steinsprutskader. Når snø og is smelter, kommer grus og stein fra vinterens strøing fram. Disse blir forvandlet til små prosjektiler når du kjører over dem. Resultatet har de fleste av oss erfart: Plutselig smeller en stein inn i frontruta uten at vi har noen anelse om hvor den kom fra.

260 000 skader

Steinsprutskadene har økt jevnt og trutt de siste årene. Tall som Finans Norge har samlet inn, viser at det ble meldt inn 260 081 glasskader til forsikringsselskapene i 2020.

Totalt ble det reparert og byttet bilruter for 1,7 milliarder kroner i fjor. I 2015 var de tilsvarende tallene 237.000 skader og utbetalingene på 1,3 milliarder. For 15 år siden var utbetalingene på 625 millioner kroner.

Toppen av isfjellet

Likevel er dette bare toppen av det berømte isfjellet. Bileiere som ikke har kasko- eller delkasko-forsikring på bilen kommer i tillegg, siden de må betale skaden selv. Steinsprutskader som oppstår andre steder på bilen, for eksempel i fronten og på panseret, er heller ikke med i disse tallene. Hvor mye disse skadene beløper seg til, finnes det ingen tall på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.