Slik vasker du bil i kulda

Vi forteller deg hvordan du vasker bilen om vinteren.

INNENDØRS FUNKER BEST: Å vaske bilen i minusgrader gir noen ekstra utfordringer. Det kan derfor være lurt å vaske bilen inne når vinteren er på sitt kaldeste. Foto: Colourbox.com
INNENDØRS FUNKER BEST: Å vaske bilen i minusgrader gir noen ekstra utfordringer. Det kan derfor være lurt å vaske bilen inne når vinteren er på sitt kaldeste. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å gå løs på en grå og møkkete bil med vann og vaskemidler når det er flere kuldegrader ute og vintermørket dominerer, frister lite for selv de mest bilinteresserte av oss. Spesielt siden bilen ofte ser like møkkete ut etter bare et par kjøreturer.

Men det er nettopp om vinteren at bilvask er viktigst, skal vi tro kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund, Jan Ivar Engebretsen.

- Saltet som brukes på veiene kan gjøre stor skade på bilen din, understreker han og påpeker at bilen nettopp på grunn av veisaltingen bør vaskes oftere om vinteren enn om sommeren.

Bilvasken kan bli kostbar

Inne best for bilen

Før man går i gang med bilstellet, bør man tenke gjennom om den skal vaskes ute eller inne, og hvilke midler man har tenkt å ta i bruk.

- Bilsjampo inneholder vann, dermed vil den fryse hvis man vasker bilen ute i kuldegrader. Bilen blir ikke ren, og man kan få riper i lakken. Såpe er rett og slett avhengig av varmegrader, sier Engebretsen.

Han legger til at man heller bør satse på et avfettingsmiddel som tåler frost, hvis man skal vaske bilen på utvendige vaskeplasser.

- Avfettingsmidler tåler frost, men selv om vannet er varmt, er bilen kald, og resultatet blir ikke like bra, med mindre du jobber ekstra godt med vaskingen, understreker han.

I vinterkulda anbefaler han derfor å vaske bilen innendørs, hvis man har muligheten til det, og oppsøk gjerne vaskehaller som har underspyling, der saltet gjerne fester seg.

Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen. Foto: NAF
Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen. Foto: NAF Vis mer


På tide med vedlikehold av bilen?

Tips før vaskestart

Om du velger selvvask på en innendørs vaskehall, eller å vaske med maskin, bør du forberede bilen til møtet med vann og såpe. Forvarm bilen før vasking, for er bilen veldig kald kan resultatet bli dårlig.

Dessuten bør du ha smurt dørlistene med silikonstift, hatt låsolje i dørlåsene og fylt opp bensintanken.

- I en halvfull tank kan det dannes kondens inne i tanken under besøket i en varm vaskehall, som fryser til rim når bilen kjører ut i kulda. Ved neste besøk i varme lokaler tiner dette og blir til vann, synker til bunns og kan bli med rundt i systemet. Da er det fare for at hele systemet fryser, advarer Engebretsen.

Kan du få dyr i dieseltanken?

Polering beskytter

En polert bil har større sjanser for å overleve en lang og saltholdig vinter, ettersom det gjør at saltet ikke fester seg så lett til bilen. Om du ikke fikk polert doningen i høst, er det likevel ikke for sent.

- Varm opp karosseriet på forhånd, og gjør jobben innendørs i varmegrader, råder Engebretsen, som også har et poleringstips til de travleste av oss.

- Venstre side av bilen utsettes for mest salt på grunn av møtende trafikk, forteller Engebretsen.

- Så vi som har det travelt kan nøye oss med å polere bare venstresiden?

- Det kan dere, bekrefter en lattermild kommunikasjonsrådgiver.

Husk også å skrape vinduene - det er tryggere, og om du slurver risikerer du blant annet å miste lappen

Viktig å tenke på ved bilvask om vinteren

 • Ha full tank før du vasker bilen innendørs, så unngår du kondens i tanken.

 • Bruk bilshampoo der det er varmegrader, ellers fryser såpen.
 • Silikonstift påføres alle dører et par ganger i året for å unngå fukt og frosne dører.
 • Bruk låsolje i låsene, også på nye biler. Hvis batteriet er flatt vil du måtte bruke nøkkelen i låsen, og da er det greit at låsen er mulig å bruke.
 • Polering anbefales om høsten og vinteren, og må gjøres der det er varmegrader.
 • Salt fester seg lett til bilens understell, derfor er det gunstig å spyle det bort. Eldre biler bør undersøkes for rusthull før spyling.
 • Spyl fett og salt av dekkene for bedre gripeevne.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer