Å gå løs på en grå og møkkete bil med vann og vaskemidler når det er flere kuldegrader ute og vintermørket dominerer, frister lite for selv de mest bilinteresserte av oss. Spesielt siden bilen ofte ser like møkkete ut etter bare et par kjøreturer.
Men det er nettopp om vinteren at bilvask er viktigst, skal vi tro kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund, Jan Ivar Engebretsen.
– Saltet som brukes på veiene kan gjøre stor skade på bilen din, understreker han og påpeker at bilen nettopp på grunn av veisaltingen bør vaskes oftere om vinteren enn om sommeren, har Engebretsen tidligere uttalt til DinSide.
Inne best for bilen
Før man går i gang med bilstellet, bør man tenke gjennom om den skal vaskes ute eller inne, og hvilke midler man har tenkt å ta i bruk.
- Bilsjampo inneholder vann. Vasker du bilen ute i kuldegrader blir ikke bilen ren og du risikerer riper i lakken. Såpe er avhengig av varmegrader.
- Må du vaske bilen ute, bør du heller satse på et avfettingsmiddel som tåler frost. Men resultatet blir ikke like bra som i varmegrader, selv om vannet er varmt.
– Den beste vasken gjør du med høytrykkspyler og ikke i vaskemaskin. Grunnen er at de ikke er grundige nok i kroker og kriker, forklarte Engebretsen til DinSide i fjor vinter.
Har du ikke utstyr eller egnet plass innendørs, bør du oppsøke vaskehaller. Velg helst en som har underspyling, og som dermed får bort noe av saltet som fester seg under bilen.

Les mer: På tide med vedlikehold av bilen?
Tips før vaskestart
Om du velger selvvask på en innendørs vaskehall, eller å vaske med maskin, bør du forberede bilen til møtet med vann og såpe. Forvarm bilen før vasking, for er bilen veldig kald kan resultatet bli dårlig.
Dessuten bør du ha smurt dørlistene med silikonstift, hatt låsolje i dørlåsene og fylt opp bensintanken. Med halvfull tank risikerer du kondens inne i tanken etter besøket i den varme vaskehallen. Vann som etterhvert synker til bunns og blir med rundt i systemet, med fare for at hele systemet fryser.
Kan du få dyr i dieseltanken?
Polering beskytter
En polert bil har større sjanser for å komme helskinnet gjennom en lang og saltholdig vinter, ettersom poleringen gjør at saltet ikke fester seg så lett til bilen. Om du ikke fikk polert doningen i høst, er det likevel ikke for sent.
– Varm opp karosseriet på forhånd, og gjør jobben innendørs i varmegrader, har Engebretsen tidligere rådet DinSide. Og han har også et poleringstips til de travleste av oss.
– Venstre side av bilen utsettes for mest salt på grunn av møtende trafikk.
– Så vi som har det travelt kan nøye oss med å polere bare venstresiden?
– Det kan dere, bekrefter en lattermild kommunikasjonsrådgiver.
Husk også å skrape vinduene - det er tryggere, og om du slurver risikerer du blant annet å miste lappen