Slik vasker du bil i kulda

Hvordan kan du få vasket bilen i kulda? Her er tipsene.

Selv om det er kaldt finnes det flere alternative metoder for å få vasket bilen. Og det er ikke sikkert maskinvask er det beste alternativet. Foto: Colourbox.com
Selv om det er kaldt finnes det flere alternative metoder for å få vasket bilen. Og det er ikke sikkert maskinvask er det beste alternativet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å gå løs på en grå og møkkete bil med vann og vaskemidler når det er flere kuldegrader ute og vintermørket dominerer, frister lite for selv de mest bilinteresserte av oss. Spesielt siden bilen ofte ser like møkkete ut etter bare et par kjøreturer.

Men det er nettopp om vinteren at bilvask er viktigst, skal vi tro kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund, Jan Ivar Engebretsen.

– Saltet som brukes på veiene kan gjøre stor skade på bilen din, understreker han og påpeker at bilen nettopp på grunn av veisaltingen bør vaskes oftere om vinteren enn om sommeren, har Engebretsen tidligere uttalt til DinSide.

Bilvasken kan bli kostbar

Inne best for bilen

Før man går i gang med bilstellet, bør man tenke gjennom om den skal vaskes ute eller inne, og hvilke midler man har tenkt å ta i bruk.

 • Bilsjampo inneholder vann. Vasker du bilen ute i kuldegrader blir ikke bilen ren og du risikerer riper i lakken. Såpe er avhengig av varmegrader.
 • Må du vaske bilen ute, bør du heller satse på et avfettingsmiddel som tåler frost. Men resultatet blir ikke like bra som i varmegrader, selv om vannet er varmt.
I vinterkulda anbefalte Engebretsen å vaske bilen innendørs, hvis man har muligheten til det

– Den beste vasken gjør du med høytrykkspyler og ikke i vaskemaskin. Grunnen er at de ikke er grundige nok i kroker og kriker, forklarte Engebretsen til DinSide i fjor vinter.

Har du ikke utstyr eller egnet plass innendørs, bør du oppsøke vaskehaller. Velg helst en som har underspyling, og som dermed får bort noe av saltet som fester seg under bilen.

Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen. Foto: NAF
Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen. Foto: NAF Vis mer


Les mer: På tide med vedlikehold av bilen?

Tips før vaskestart

Om du velger selvvask på en innendørs vaskehall, eller å vaske med maskin, bør du forberede bilen til møtet med vann og såpe. Forvarm bilen før vasking, for er bilen veldig kald kan resultatet bli dårlig.

Dessuten bør du ha smurt dørlistene med silikonstift, hatt låsolje i dørlåsene og fylt opp bensintanken. Med halvfull tank risikerer du kondens inne i tanken etter besøket i den varme vaskehallen. Vann som etterhvert synker til bunns og blir med rundt i systemet, med fare for at hele systemet fryser.

Kan du få dyr i dieseltanken?

Polering beskytter

En polert bil har større sjanser for å komme helskinnet gjennom en lang og saltholdig vinter, ettersom poleringen gjør at saltet ikke fester seg så lett til bilen. Om du ikke fikk polert doningen i høst, er det likevel ikke for sent.

– Varm opp karosseriet på forhånd, og gjør jobben innendørs i varmegrader, har Engebretsen tidligere rådet DinSide. Og han har også et poleringstips til de travleste av oss.

– Venstre side av bilen utsettes for mest salt på grunn av møtende trafikk.

– Så vi som har det travelt kan nøye oss med å polere bare venstresiden?

– Det kan dere, bekrefter en lattermild kommunikasjonsrådgiver.

Husk også å skrape vinduene - det er tryggere, og om du slurver risikerer du blant annet å miste lappen

Viktig å tenke på ved bilvask om vinteren

 • Ha full tank før du vasker bilen innendørs, så unngår du kondens i tanken.

 • Bruk bilshampoo der det er varmegrader, ellers fryser såpen.
 • Silikonstift påføres alle dører et par ganger i året for å unngå fukt og frosne dører.
 • Bruk låsolje i låsene, også på nye biler. Hvis batteriet er flatt vil du måtte bruke nøkkelen i låsen, og da er det greit at låsen er mulig å bruke.
 • Polering anbefales om høsten og vinteren, og må gjøres der det er varmegrader.
 • Salt fester seg lett til bilens understell, derfor er det gunstig å spyle det bort. Eldre biler bør undersøkes for rusthull før spyling.
 • Spyl fett og salt av dekkene for bedre gripeevne.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer