Slik velger du det beste billånet

Går du med planer om å bytte gamlebilen i noe nytt og spenstig? Da er det stor sannsynlighet for at du også sitter og ser på billån.

LÅN: Skal du kjøpe deg drømmebilen må du ofte ut med en god slump penger. Da er det viktig å sjekke flere alternativer, på den måten kan du spare tusener.  Foto: Per Ervland
LÅN: Skal du kjøpe deg drømmebilen må du ofte ut med en god slump penger. Da er det viktig å sjekke flere alternativer, på den måten kan du spare tusener. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ta deg god tid til å sjekke flere tilbud før du bestemmer deg, det er ikke alltid din egen bank kan gi deg det beste på markedet.

- Selve prosessen viser seg å være kort for de aller fleste kundene som ønsker billån, derfor er det viktig å velge bank med omhu. Et godt tips er å sjekke bankens generelle kundetilfredshet, sier produktansvarlig for billån og forsikring Kristian Vadseth i Skandiabanken i en pressemelding.

LES OGSÅ: Kanskje du bør lease nybilen istedet?

Vurder låneform nøye

Det kan for mange være fristende å slå billånet sammen med boliglånet, både for å ha det samlet og for å slippe å betale så mye ekstra i måneden som følge av tilleggsinvesteringen. Justerer du den månedlige innbetalingen tjener du også på rentene.

Det oppfordrer imidlertid verken Skandiabanken eller Gjensidige deg å gjøre, med mindre du tar visse forholdsregler.

- De fleste har nominelt lån og ikke fleksilån, forteller forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til Dinside.

- Om du kjøper bil ved å øke lånet på huset er det viktig at du også øker nedbetalingstakten. Om ikke vil du bruke kanskje 20 år på å nedbetale bilen, selv om du selger den og kjøper ny bare etter fire –fem år. Betaler du den ned så sakte forsvinner kanskje hele rentegevinsten.

Det er derfor viktig å legge til det du ønsker å nedbetale på bilen de neste årene.

Skandiabanken oppfordrer i tillegg til at du tar pant i bilen og ikke boligen når du tar opp lån.

Fordelen her er at nedbetalingen da også vil følge verdifallet på bilen.

 Lånebeløp RenteTotalpris lån
Kr200.000Pant i bil over 5 år4,55% effektiv223.989 kr
Kr200.000Pant i bolig over 5 år2,1% effektiv211.011 kr
Kr200.000I bolig med løpetid over 20 år.2,1 effektiv245.767 kr
Eksempelet er hentet fra Skandiabanken.

LES OGSÅ: Vær våken om du leaser bil

Mange forhandlere tilbyr nedbetaling

Gundersen forteller også at mange nå benytter seg av forhandleres finansieringsmuligheter, og at du ofte her kan gjøre gode avtaler også.

- Det du må huske er å vurdere det opp mot prisen du ender opp med å nedbetale bilen. Dette kan variere mellom forhandlere og hvilke kampanje som går. Sjekk nøye opp mot alternativene og snakk med banken din, råder forbrukerøkonomen.

Annonse: Finn det beste billånet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer