Lade elbil i Troms og Finmark

Slik vil Enova få flere til å velge elbil i Nord-Norge

Innfører støtteordninger for bygging av hurtigladere.

DÅRLIG TILBUD: I Nord-Norge er det langt mellom ladestasjonene og dertil få elbiler. Det ønsker Enova å gjøre noe med. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DÅRLIG TILBUD: I Nord-Norge er det langt mellom ladestasjonene og dertil få elbiler. Det ønsker Enova å gjøre noe med. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Skal det bli attraktivt for flere å skaffe seg elbil, trengs det et grunnleggende tilbud av hurtigladere flere steder, sier Nils Kristian Nakstad, administerende direktør i Enova, i en pressemelding.

Enova ønsker nå å tilby en ny støtteordning for utbygging av hurtigladere i distriktene, der det i første omgang blir Finmark og nord-Troms det fokuseres på.

Dette er områdene med svakest ladetilbud for elbil-eiere, som igjen harmonerer med at dette er fylkene med lavest andel elbiler i Norge – i Finnmark bare 0,72 prosent av bilparken (se tabell i bunnen av artikkelen).

Kan støtte inntil 100 prosent

Enova har nå invitert bransjen på et dialogmøte om hvordan man løser denne utfordringen. Tanken er at det nye støttetilbudet fra Enova blir en serie konkurranser om støtte til helhetlig utbygging av hurtigladere innenfor enkelte geografiske områder.

Aktørene kan så søke om støtte til utbygging, der den som ber om minst penger og samtidig oppfyller kravene som er satt, vinner konkurransen. Støtten kan være på inntil 100 prosent av investeringskostnadene.

Vil gjøre det kommersielt interessant

– Ambisjonen vår er ikke å fylle Finnmark med hurtigladere, men at konkurransen bidrar til at elbil blir et reelt alternativ for de som bor og jobber i disse områdene. Så er tanken at dette skaper tilstrekkelig bruk og etterspørsel til at det deretter blir kommersielt interessant med videre utbygging. Slik kan støtten fra oss bidra til å skape et bærekraftig marked for hurtiglading, sier Nakstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer