Hva skjer med elbilbatteriene?

Slik vil Nissan gjenbruke Leaf-batteriene

Nissan tester ut gamle elbilbatterier i Fukushima.

ELBIL-BATTERIET LYSER OPP: Slik illustrerer Nissan at de gamle elbil-batteriene kan forsyne gatelamper med strøm. Skjermdump: Nissan/Youtube
ELBIL-BATTERIET LYSER OPP: Slik illustrerer Nissan at de gamle elbil-batteriene kan forsyne gatelamper med strøm. Skjermdump: Nissan/Youtube Vis mer
Publisert

«The light reborn» – eller «Lyset født på nytt» – kaller Nissan sitt nye batteri-prosjekt.

Det er en kjent miljømessig problemstilling og utfordring, hva man skal gjøre med elektriske bilbatterier, etter at de ikke lenger kan benyttes til bilene de er produsert for.

Innen få år er det forventet en batteri-pensjonering i stor skala, og flere forbereder seg på en kommende elbilbatteri-bølge. Ifølge Batteriretur AS er det anslått skrotet 40.000 el- og hybridbiler i 2024.

Testet ut i katastrofeby

Derfor har ingeniørene i Nissan lagt hodene i bløt for å finne løsninger. Én av dem kan være å benytte de gamle elbil-batteriene til å lyse opp for fotgjengere, biler og andre kjøretøy på natta, skriver teknologiblogg-nettverket Engadget.

Og nå har japanerne testet ut teknologien i den forlatte byen Namie, som ble rammet av den tragiske atomkatastrofen i Fukushima for sju år siden. Der har gatene nå fått lys, ved hjelp av solenergi lagret på gamle Nissan Leaf-batterier.

Solcellepaneler fanger energien fra sola, på batteriene i løpet av dagen, slik at gatene får lys på natta. Dermed skal det ikke være behov for ekstern strømtilkobling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer