Hva skjer med elbilbatteriene?

Slik vil Nissan gjenbruke Leaf-batteriene

Nissan tester ut gamle elbilbatterier i Fukushima.

ELBIL-BATTERIET LYSER OPP: Slik illustrerer Nissan at de gamle elbil-batteriene kan forsyne gatelamper med strøm. Skjermdump: Nissan/Youtube
ELBIL-BATTERIET LYSER OPP: Slik illustrerer Nissan at de gamle elbil-batteriene kan forsyne gatelamper med strøm. Skjermdump: Nissan/Youtube Vis mer
Publisert

«The light reborn» – eller «Lyset født på nytt» – kaller Nissan sitt nye batteri-prosjekt.

Det er en kjent miljømessig problemstilling og utfordring, hva man skal gjøre med elektriske bilbatterier, etter at de ikke lenger kan benyttes til bilene de er produsert for.

Innen få år er det forventet en batteri-pensjonering i stor skala, og flere forbereder seg på en kommende elbilbatteri-bølge. Ifølge Batteriretur AS er det anslått skrotet 40.000 el- og hybridbiler i 2024.

Testet ut i katastrofeby

Derfor har ingeniørene i Nissan lagt hodene i bløt for å finne løsninger. Én av dem kan være å benytte de gamle elbil-batteriene til å lyse opp for fotgjengere, biler og andre kjøretøy på natta, skriver teknologiblogg-nettverket Engadget.

Og nå har japanerne testet ut teknologien i den forlatte byen Namie, som ble rammet av den tragiske atomkatastrofen i Fukushima for sju år siden. Der har gatene nå fått lys, ved hjelp av solenergi lagret på gamle Nissan Leaf-batterier.

Solcellepaneler fanger energien fra sola, på batteriene i løpet av dagen, slik at gatene får lys på natta. Dermed skal det ikke være behov for ekstern strømtilkobling.

Seinere, i løpet av året, planlegger Nissan å bygge en fullskala installasjon av gatelysene i Namie.

REklame: Slik illusterer Nissan framtiden med gamle ebil-batterier.Vis mer Vis mer

Flere planer

Fram til nå er det Tesla som har fått mest oppmerksomhet for gjenbruk av elbilbatterier. Amerikanerne har blant annet utviklet det de kaller Powerwall-batterier og solcelletak.

Mens gatelysprosjektet til Nissan ser bare ut til bare å være starten for japanernes off-grid-lagringsprosjekt. Som blant annet de europeiske alliansepartnerne Renault og Mercedes, har Nissan flere ideer på blokka.

Én går også ut på å lagre energi fra hus og bygninger som benytter seg av solenergi eller vindkraft, for å slippe den ut på natta om for eksempel strømmen skulle forsvinne.

Det er også tenkt at batteriene kan benyttes som smartbokser, à la telefonbokser, til å gi strøm til mobiltelefoner og andre enheter.

En annen, vill idé, er på en eller annen måte å hente energi fra barns lek – kanskje ikke så ulikt hvordan en hamster-generator fungerer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer