Svarte skiltmerker

Slike klistremerker bøtelegges

Ikke lov med noe annet enn originalvarianten.

FORBUDT: Har du latt deg friste av nasjonalitetsmerke med sort bakgrunn? Da kan du vente deg en bot på 3000 kroner om du blir stoppet. Foto: Politiets nettpatrulje Sør-Vest
FORBUDT: Har du latt deg friste av nasjonalitetsmerke med sort bakgrunn? Da kan du vente deg en bot på 3000 kroner om du blir stoppet. Foto: Politiets nettpatrulje Sør-Vest Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske bilskilt har et nasjonalitetsmerke med N på, med blå bakgrunn.

Enkelte velger å «style» dette merket ved å bytte det ut med et annet, for eksempel med sort bakgrunnsfarge. Blant annet finnes det norske nettbutikker som selger slike klistremerker.

Nå tipser Politiets nettpatrulje Sør-Vest om at det ikke er lov å bruke uoriginale nasjonalitetsmerker.

Overtredelse kan straffes med gebyr på 3000 kroner.

Fra 1. september gjorde Samferdselsdepartementet nemlig en endring i vegtrafikklovgivningen for visse overtredelser. Dermed kan både politiet og Statens vegvesen ilegge gebyr til fører av kjøretøy med uoriginale nasjonalitetsmerker.

Samtidig blir brudd på kjøre- og hviletid (mest aktuelt for yrkessjåfører) nå gebyrbelagt, der både fører og foretak bøtelegges. Tidligere måtte Vegvesenet ty til anmeldelse når de oppdaget brudd på kjøre- og hviletidsreglene.

– Det vil frigjøre mye tid hos oss og hos påtalemyndigheten. Vi tror også gebyr vil være mer preventivt enn en anmeldelse, sier Kjetil Wigdel i Statens vegvesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer