Slipper bompenger

Regjeringen vil belønne klimavennlige hydrogenbil-eiere. Men det er ikke så mange som får glede av tiltakene.

Publisert
Sist oppdatert

"Hydrogenbilar vil innan 1. november 2008 få fritak for betaling av bompengar i alle landets bompengeprosjekt."

Det skriver samferdselsminister Liv Signe Navarsete i en pressemelding. I pressemeldingen skriver statsråden at hun også vil utrede muligheten for å gi hydrogenbiler gratis parkering på offentlig eide parkeringsplasser. Disse tiltakene skal gjøre det mer attraktivt å velge hydrogenbiler.

Sjelden vare

Det å "velge" en hydrogenbil er imidlertid ikke så enkelt. Ifølge miljøstiftelsen Zero finnes det omlag 600 hydrogenbiler - på verdensbasis. Ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken befinner 15 av disse seg i Norge.

Komplisert

Mazda RX-8 Hydrogen
Mazda RX-8 Hydrogen Vis mer


Bakgrunnen for den beskjedne hydrogenbil-populasjonen, er at brenselcelle-teknologien har vist seg å være langt mer komplisert enn optimistene trodde for ti år siden. De aller fleste bilprodusenter med respekt for seg selv har hatt brenselcelle-prosjekter gående i årevis, men ingen av dem har kommet langt nok til at de har tatt sjansen på å sette en bil i serieproduksjon.

Forbrenningsmotorer

Parallelt med brenselcelle-forskningen pågår det også utvikling av hydrogen-baserte forbrenningsmotorer, noe som er langt mindre komplisert. For eksempel skrev vi allerede i mai 2000 om BMWs 750hL, som kunne skilte med verdens første serieproduserte hydrogenmotor. Likevel, foreløpig har ingen bilprodusent satt en hydrogenbil i regulær serieproduksjon.

Mazda satser imidlertid tungt på sin RX-8 Hydrogen, som har en wankel-motor som kan kjøres på hydrogen. Mazda har valgt å bruke den norske "hydrogenveien" mellom Oslo og Stavanger som et av sine testområder og vil ifølge Zero i løpet av 2009 hente 30 eksemplarer til Norge.

Førerne av disse bilene blir sannsynligvis blant de svært få som snart får glede av at regjeringen altså legger opp til gratis bomringpassering og offentlig parkering for hydrogenbiler.

Elbiler

Elbiler har forøvrig lenge hatt en rekke avgiftsfordeler. Elbiler slipper både moms, engangsavgift og årsavgift. I tillegg slipper elbileiere å betale bompenger og kan parkere gratis på kommunale parkeringsplasser. Elbil-eiere kan også lovlig kjøre i kollektivfelt.

Les mer om hydrogen i denne artikkelen:
De alternative drivstoffene: Vi rydder opp i forvirringen

Kilde: Regjeringen, Zero, Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer