Slitte dekk kan koste dyrt

Nå er veiene glatte. Pass på at du ikke havner i klemma.

Den første snøen kommer ofte urovekkende overraskende på mange bilister. Her fra det første snøfallet i Oslo i fjor vinter. Foto: Karoline Brubæk
Den første snøen kommer ofte urovekkende overraskende på mange bilister. Her fra det første snøfallet i Oslo i fjor vinter. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år tabber vi oss ut når den første snøen kommer. Trafikken står bom stille, med biler på kryss og tvers og store forsikringsskader som resultat. Det fikk også en bilfører med for glatte dekk merke vinteren for to år siden. Det var meget glatt veibane, og selv med en hastighet på 30 km/t gled bilen over i motsatt kjøreretning. Resultatet var skader for 102.000.

Les også: Skader for 1 milliard i måneden

Avkortet beløpet med 20.000

Men bilisten fikk ikke dekket hele beløpet. Dekkene hadde for liten mønsterdybde, og var til dels blankslitte. Det kommer også frem av saken at føreren var klar over dette, og at han var klar over at det var svært glatte veier. Forsikringsselskapet mener dette er grovt uaktsomt, og reduserte erstatningsbeløpet med 20.000 kroner. Det fikk selskapet også medhold i i Forsikringsklagenemnda.

Les også: Smale eller brede dekk på vinterføre?

Ditt ansvar

Tall fra IF Skadeforsikring har vist at stadig flere kjører med sommerdekk om vinteren. I Nord-Norge kjører én av ti ulykkesbiler med sommerdekk om vinteren, mens hver fjerde skadde bil på Vestlandet gjør det samme. Og mens kravet til mønsterdybde på sommerdekk ifølge kjøretøyforskriften er 1,6 mm, er kravet til vinterdekkene 3 mm. Har dekkene dine grunnere mønster, risikerer du både bot, prikker i sertifikatet og avkortet erstatning fra forsikringen ved skade.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer