Slik fjerner du insekter fra bilen

Slurver du, kan lakken få varige skader

De sitter bedre enn man skulle tro, og er som pest for lakken.

MYGGFANGER: Støtfangeren er også en effektiv myggfanger. Slik så den ut på vår bil etter kjøreturen mellom Tromsø og Haparanda i sommer. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MYGGFANGER: Støtfangeren er også en effektiv myggfanger. Slik så den ut på vår bil etter kjøreturen mellom Tromsø og Haparanda i sommer. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Insekter er et vanlig irritasjonsmoment for bilister sommerstid. De sitter som klyser i frontruten, og de sitter fast i lakken, lyktene og grillen på bilen. Bør de fjernes?

Undersøkelser har vist at insekter som blir sittende fast på bilen for lenge, kan gi varige skader i lakken, blant annet takket være en sterk fordøyelsesvæske hos disse krypene.

Glasset i frontruten tar ikke skade, men insektflekker kan være til hinder for sikt, og gjøre det vanskeligere å fjerne vann fra ruten. Derfor er det greit å fjerne insektene med jevne mellomrom. Men hvordan?

Regelmessig fiks er mest effektivt

Insektene kan være vanskelig å løse opp med vanlige kjemikalier. Tørker de, kan de bli ekstra vanskelige å fjerne, og i verste fall gi lakkskader. Første bud er dermed ikke å la insektene tørke - du bør rett og slett vaske bilen jevnlig.

Polerer du i tillegg jevnlig, vil du også oppleve at insektene ikke setter seg så godt.

Frontruten

Mange anbefaler såpe i spylervæsken som middel mot insektene som klistrer seg på frontrutene, men det kan også skade lakken om ikke såpen skylles av.

Vi har også sett - men ikke prøvd - tipset om å bruke cola på frontruten mot gjenstridige flekker. Vi kan altså ikke uten videre anbefale rådet, men skyll uansett godt av om du forsøker.

Et annet tips som medfører langt mindre søl er å fukte en klut eller et stykke papir, og la det ligge en stund på insektene du ikke får bort. Vannet kan løse opp og gjøre det lettere å fjerne insektrestene ved å skylle eller tørke av med fuktig svamp.

Spesialmidler

Dersom bilen er full av døde insekter du ikke får bort i vask, finnes det spesialmidler for insektfjerning. Bruk det på grill, frontrute, fremsiden av speil og andre steder der problemet er størst.

Myk svamp er et godt hjelpemiddel når du skal fjerne insektene. Foto: colourbox.com
Myk svamp er et godt hjelpemiddel når du skal fjerne insektene. Foto: colourbox.com Vis mer

NB: Les instruksene nøye. Vanligvis skal du ikke bruke midlene i sola, og heller ikke la dem tørke på bilen. Etter at produktene har virket en stund, kan du løsne insektene forsiktig med en myk svamp og spyle av. Vær forsiktig med såkalte insektsvamper, de kan ripe opp lakken.

Avfettingsmidler kan også være verdt å forsøke. DinSides motorredaktør Fred Magne Skillebæk har for eksempel prøvd Prickbort, som har fungert godt.

Les også om hvordan du bør behandle vinterdekkene slik at de overlever sommerlagringen

(Deler av artikkelen har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 30. juli 2018)

Har du gode tips for fjerning av insekter fra bilens glass og lakk? Send oss et tips.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer