397 800 kroner på halvannen time - lettjente penger i statskassa på halvannen time i veikanten på Strand i Bærum mandag morgen.
Trafikketaten i Oslo-politiet sjekket kollektivfeltet i morgenrushet inn mot Oslo. Der var det mye å hente.
- Våre folk stoppet 51 biler som kjørte ulovlig i kollektivfeltet. 17 av dem var fossilbiler og 34 var elbiler uten passasjer. Forenklet forelegg for slik kjøring er 7800 kroner pr. bil, sier politiets seksjonsleder Tomm Berger til Dagbladet.
Nå må elbiler ha passasjer i tidsrommet 06-09 for å kunne kjøre i kollektivfelt på hovedveiene inn mot Oslo. Samme regel gjelder mellom klokka 14 og 18 på ettermiddagen på de samme veiene ut fra Oslo.
Totalforbud
Bensin- og dieselbiler har ikke noe der å gjøre i det hele tatt. Og om noen få måneder blir det mye strengere for elbiler i kollektivfelt i Oslo også.
Fra en eller annen dato i andre kvartal i 2024 blir det totalforbud med elbiler i alle kollektivfelt på riksveier i hele Oslo. Da skal det bare være busser og drosjer av sivil trafikk på kollektivstrekningene i hele Oslo.
Som riksveier er definert E18, E6, riksvei 4, ring 1, Østre Aker vei, Mosseveien med flere - kort sagt alle de store og trafikktette veiene.
Også nabokommuner
- Den ordningen er beregnet å vare i tre år mens ring 1 er midlertidig stengt. Det kan også bli aktuelt å stenge kollektivfelt for elbiler i andre kommuner på veier inn mot Oslos grenser. De avgjørelsene er ikke tatt ennå, sier prosjektleder Halvard Gavelstad i Statens Vegvesen til Dagbladet.
Hans ansvar er å samordne de ulike løsningene som skal hindre Oslo-trafikken i å gå helt i stå de neste tre årene, og få flest mulig privatbilister til å reise kollektivt, sykle eller gå.
Det store prosjektet er en stor entreprenørjobb for å senke Hammersborg-tunnelen ytterligere lengre ned. Det prosjektet igjen er knyttet til terrorsikring rundt det nye regjeringskvartalet.
- Nå kjører 17 400 biler i døgnet gjennom Hammersborg-tunnelen. Målet er at størst mulig del av denne trafikken skal gå gjennom Operatunnelen fra øst og vest. Og få privatbilistene over til kollektivtrafikk. Da går det ikke med andre enn busser og drosjer i kollektivfeltene for å bedre framkommeligheten, påpeker Vegvesenets prosjektleder.
Bompenger opp 15 prosent
Andre endringer for bilister i Oslo - allerede fra 1. januar:
Bompengene går opp 15 prosent - som de økte med drøyt 30 prosent fra 1. september 2022.
Flertallet i Oslo bystyre og flertallet blant de folkevalgte i Viken fylkeskommune har bestemt disse bompengeøkningene for å finanseiere veibygging i den såkalte Oslopakke 3.
Drøyt halvparten av alle husstander i Oslo med bil, betaler nå mellom 500 og 1000 kroner i måneden i bompenger. Hver fjerde husstand bruker over 1000 kroner i måneden på bompenger, melder NRK Stor-Oslo.
Etter regjeringens siste vedtak i år, har elbilene fortsatt rabatt i forhold til bensin- og dieselbiler, begrenset opp til 70 prosent rabatt.
Her har Norges Automobil-Forbund (NAF) lagd en oversikt over hvordan elbil-rabattene praktiseres i de forskjellige byene.
Fredrikstad og Skien/Porsgrunn har de største rabattene for elbiler.