Renault Zoe

Slutt for suksess-bilen

Etter over åtte år på det norske markedet er det slutt for elektriske Renault Zoe. De siste bilene ble levert i juni.

MEST FOR PENGENE: Det tok noen år før Renault Zoe ble en suksess blant norske elbilkjøpere, men i fjor kåret Dagbladet bilen til den som gir deg lengst rekkevidde for pengene: Foto:
MEST FOR PENGENE: Det tok noen år før Renault Zoe ble en suksess blant norske elbilkjøpere, men i fjor kåret Dagbladet bilen til den som gir deg lengst rekkevidde for pengene: Foto: Vis mer
Publisert

- Alt har sin ende. Etter åtte års salg i Norge og med over 15 000 biler på veien, er nå Zoe «historie». Den siste nye bilen selges inneværende måned. Det bekrefter salg og PR-direktør Roger Andersen i Renault Norge.

Han forteller at de fra juli har alt fokus på en ny generasjon elbiler. Det vil si Megane E-Tech Electric. Det er en bil som har en rekkevidde på 458 kilometer og har oppnådde full pott med fem stjerner i Euro NCAPs kollisjonstest.

Startet dårlig

Lille, kule Zoe kom til Norge i 2013. Den er en av bilene som var med på å starte det norske elbil-eventyret. Noen umiddelbar suksess ble Zoe imidlertid ikke. Rekkevidden på de første bilene var på bare 240 kilometer. Det var etter den gamle, snille NEDC-normen. De fleste eierne opplevde nok at rekkevidden ikke ble mer enn 150 kilometer på vinterføre.

15 000 BILER: Zoe er en av bilene som var med på å starte det norske elbil-eventyret. I starten hadde den noen svakheter som ble korrigert i løpet av relativt kort tid. Derfra og inn har den vært en suksess. Foto: Markus Pentikainen
15 000 BILER: Zoe er en av bilene som var med på å starte det norske elbil-eventyret. I starten hadde den noen svakheter som ble korrigert i løpet av relativt kort tid. Derfra og inn har den vært en suksess. Foto: Markus Pentikainen Vis mer

I tillegg var det ikke mulig å lade bilen fra den vanlige kontakten hjemme. Dette kom som en overraskelse på mange eiere, siden selgerne var dårlige til å fortelle om akkurat den siden ved bilen.

Mest for pengene

Etter hvert som bilen ble oppdatert, har den fått større batteripakke og mer utstyr. Samtidig er prisen de siste årene kuttet til rundt 240 000 kroner. Dagbladet har tidligere kåret Zoe til bilen som gir deg mest rekkevidde for pengene.

I fjor gikk bilen på en stjernesmell, da den fikk null av fem mulige stjerner i EuroNCAPs kollisjonstest. Årsaken var først og fremst mangel på moderne sikkerhetsutstyr som skal huidre at en bil kommer opp i ulykker.

Fra fem til null stjerner

I en kommentar til det svake resultatet til Zoe, sier Andersen i Renault Norge at Zoe fikk fem stjerner da den ble testet første gang for ti år siden. På test-tidspunktet gjorde det Zoe til en av de sikreste småbilene.

EN KUL NYHET: Den nye, lille elbilen som Renault nå utvikler, får klare likhetstrekk med Renaul 5 som var en stor suksess på 1970-tallet. Foto: Renault
EN KUL NYHET: Den nye, lille elbilen som Renault nå utvikler, får klare likhetstrekk med Renaul 5 som var en stor suksess på 1970-tallet. Foto: Renault Vis mer

- Sikkerhetsteknologien i biler har utviklet seg voldsomt de siste ti årene. Samtidig har Euro NCAP’s krav for å oppnå stjerner blitt mye strengere. At Zoe denne gangen oppnådde mye lavere score på alle de fire kategoriene var derfor ingen overraskelse. Det ser dramatisk ut, sammenlignet med nye biler produsert på mer moderne plattformer, men Zoe tilfredsstiller fortsatt alle lovmessige sikkerhetskrav og er ikke en mindre sikker bil nå enn den var før, sier Andersen.

Ny småbil på gang

Nå er det uansett slutt. Megane E-Tech som lanseres i juli, er en betydelig større bil.

Renault har imidlertid en ny, liten elbil under utvikling. Den er planlagt lansert om to år og får klare likhetstrekk med gamle Renault 5 fra 1972. Den ble en stor suksess med et salg på rundt åtte millioner biler.

Det er denne suksessen fabrikken håper å gjenta med den nye elbilen, som skal bli et rimelig alternativ slik som Zoe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer