Slutt på manuelt gir

Premiumbil-produsenten dropper manuell girkasse på bilene sine.

GIRER OM: Mercedes-Benz varsler at du kutter ut manuelt gir og flere motorer i bilene sine framover. Foto: Øystein B. Fossum
GIRER OM: Mercedes-Benz varsler at du kutter ut manuelt gir og flere motorer i bilene sine framover. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har igjen og igjen repetert hvor mye som skjer i bilverdenen akkurat nå. Teknikken utvikler seg ekstremt raskt, samtidig som alle produsentene har begynt å satse på elektrisk framdrift.

Mercedes-Benz (Daimler) avslørte før helga at de nå har seks nye premium elbiler på gang. Samme uka uttalte Norges største bilimportør, Møller Bil (VW, Audi, Skoda, Seat) at de ser for seg å selge oppimot 90 prosent elbiler på det norske markedet neste år.

LASERMÅLING: Er du redd for at du er litt over fartsgrensa når du kjører forbi en fotoboks? Dette kommer du unna med. Bilder: NTB. Manus: Øystein Bergrud Fossum. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Kutter manuelt gir

Nå kommer Mercedes med nok en oppsiktsvekkende nyhet. Ifølge utviklingssjef Markus Schäfer skal de nå skal slutte helt med å produsere manuelt gir til bilene sine.

Hvorfor?

For å kunne finansiere den nevnte satsningen på elbiler, samt videreutviklingen av avansert software til bilene. For å spare penger skal Mercedes - i likhet med stadig flere produsenter - også tilby færre motorer på bilene sine.

– Vi må redusere kompleksiteten. Kompleksitet gir oss ekstra kostnader. Vi skal redusere fremtidige produkter, betydelig redusere plattformene, dramatisk redusere antall forbrenningsmotorer og eliminere den manuelle girkassa, sier Markus Schäfer ifølge flere internasjonale medier.

Enhver variant av moderne biler må nemlig gjennom kostbare tester for å måle utslipp og forbruk. For Mercedes og flere andre blir det da enkel matematikk å kutte ut noen motoralternativer.

USA var først

Allerede i 2015 valgte Mercedes å kutte ut manuelle girkasser i Nord-Amerika. Nordmenn og europeere har derimot hatt større forkjærlighet for girstanga, men også her på kontinentet er automatgir i ferd med å bli normalen.

Noen kan nok reagere med sørgmodig vanntro på denne nyheten - for hva er vel en bil uten «ekte» motor og girstang?

Mercedes tenker nok mer dit hen det er en elbil med «automatgir». Tyskerne har ennå ikke uttalt seg om når de kommer til å kutte ut den manuelle girstanga eller hvilke og hvor mange motorer de kommer til å fjerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer