Slutter med bensin og diesel

Hyundai gjør som Audi, Mercedes og en rekke andre bilprodusenter.

KUTTER FORBRENNINGSMOTORER: Hyundai føyer seg inn i rekken med bilprodusenter som forplikter seg til å kutte ut bensin og diesel. Elbilen Ioniq 5 får med andre ord mer elektrisk selskap i framtiden. Foto: Øystein B. Fossum
KUTTER FORBRENNINGSMOTORER: Hyundai føyer seg inn i rekken med bilprodusenter som forplikter seg til å kutte ut bensin og diesel. Elbilen Ioniq 5 får med andre ord mer elektrisk selskap i framtiden. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert

Bilbransjen er i stor forandring med overgang fra bensin og diesel til elektriske biler, og flere produsenter har forpliktet seg til å slutte med forbrenningsmotorer.

Nå melder den sørkoreanske nettavisen Korean Economic Daily at Hyundai legger ned sin avdeling for utvikling av forbrenningsmotorer, i et ledd i å rette fokuset på elektriske kjøretøy.

– Nå er det uunngåelig å gå over til elektrifisering. Vår egen motorproduksjon er en stor prestasjon, men vi må endre systemet for å skape innovasjon i fremdriften som er bygget på fundamentet fra fortiden, skriver Park Chung-kook, sjef for forskning og utvikling i Hyundai, i en e-post til de ansatte, ifølge Korean Economic Daily.

Store mål

Selskapets nyeste elbil, Ioniq 5, er blitt en attraktiv bilmodell her til lands og var en av fjorårets mest omtalte elbiler, og er på mange måter starten på Hyundais storsatsing.

I 2026 har Hyundai og Kia satt et mål om å selge 1,7 millioner elbiler på verdensbasis – det er 700 000 flere enn målet for 2025, som indikerer at de har stor tro på økt vekst i elbilmarkedet i året fremover.

Audi og Mercedes kutter

På vårparten i fjor kunngjorde Audi at de ikke lenger skal utvikle nye motorer, og at de dermed slutter med bensin og diesel. Tidligere pr-sjef i Audi Norge, Morten Moum, uttalte den gang til DinSide at de sammen med produsenten har lagt en plan for utfasing av fossile kjøretøy.

– Vi har sammen med Audi AG laget en plan for utfasing av fossile kjøretøy, som også samsvarer med de norske politikernes 2025-mål. Audi Norge har derfor en ambisjon om å være en pådriver for det grønne skiftet i Norge, sammen med fabrikken.

Senere samme år varslet Mercedes-Benz at også de kutter ut bensin og diesel. Det ble gjort i forbindelse med klimatoppmøtet i Glasgow i Skottland i november.

Sammen med svenske Volvo, amerikanske Ford og GM, kinesiske BYD og britiske Jaguar Land Rover signerte Mercedes-Benz-toppsjef Ola Källenius avtalen som forplikter bilprodusenten om å kutte bensin og diesel helt innen 2040 - og allerede innen 2035 i de ledende markedene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer