Småbilene

Er du på jakt etter småbil, men usikker på hvem du bør velge? Slapp av, DinSide hjelper deg.

Publisert
Sist oppdatert
STØRST: Seat Ibiza og Skoda Fabia er 396 centimeter lange og dermed de lengste småbilene på markedet.
STØRST: Seat Ibiza og Skoda Fabia er 396 centimeter lange og dermed de lengste småbilene på markedet. Vis mer


Småbilene har lenge vært svært populære på kontinentet, men har tradisjonelt solgt relativt dårlig her i landet. I løpet av de siste årene har imidlertid stadig flere nordmenn funnet ut at småbilen er det mest praktiske kjøretøyet for byboere. Småbilene er lettkjørte, lettmanøvrerte og klarer seg med små parkeringsplasser. I tillegg er de rimelige både i innkjøp og drift. La oss ta en titt på hva som kjennetegner dagens småbiler.

Snaue fire meter

Som i alle andre bilklasser, varierer størrelsen noe fra modell til modell. For eksempel er Mercedes-Benz A-klasse kun 358 centimeter lang, mens Skoda Fabia og Seat Ibiza kan skilte med hele 396 centimeter. I gjennomsnitt kan vi imidlertid si at den moderne småbilen er snaue 380 centimeter lang, 165 centimeter bred og 148 centimeter høy.

Velg fem dører

IKKE PRAKTISK: Ford Ka er kun tilgjengelig med tre dører.
IKKE PRAKTISK: Ford Ka er kun tilgjengelig med tre dører. Vis mer


Vær også oppmerksom på antall dører. Rundt halvparten av dagens småbiler leveres både i tre- og femdørsversjoner. En del modeller, for eksempel Suzuki Ignis, leveres kun med fem dører, mens noen få, som Ka, kun leveres i tredørsutgave. Vær klar over at biler som kun har tre dører er upraktiske og at de derfor har en tendens til å være tungsolgte som bruktbiler.

Diesel kommer

Fordi de fleste småbiler veier under 1.100 kilo, klarer denne biltypen seg med relativt små motorer. Småbilmotorene har vanligvis et slagvolum mellom 1,0 og 1,4 liter. Stadig flere småbiler blir nå også tilgjengelige med dieselmotorer, men fortsatt er det under halvparten av produsentene som tilbyr dette.

Kollisjonssikkerhet

SIKREST: Toyota Yaris er ifølge Euro NCAP den sikreste småbilen på markedet.
SIKREST: Toyota Yaris er ifølge Euro NCAP den sikreste småbilen på markedet. Vis mer


På grunn av sin størrelse og lave vekt er småbiler selvsagt ikke blant de mest kollisjonssikre bilene på markedet. Det er derfor spesielt viktig å merke seg hvordan nettopp småbilene gjør det i kollisjonstest. De fleste av dagens småbiler er testet av Euro NCAP.

Ingen småbil har foreløpig oppnådd 33 poeng, som er kravet for å bli tildelt 5 stjerner. Yaris oppnådde imidlertid 29 poeng og er dermed ifølge Euro NCAP den sikreste småbilen på markedet. I den andre enden av skalaen finner vi Ford Ka, som måtte nøye seg med svake 17 poeng, noe som akkurat holder til 3 stjerner. Gjennomsnittet for småbilene er 25 poeng.

Fra 130.000 kroner

Det norske avgiftssystemet favoriserer små motorer og lav vekt, noe som bidrar til at småbilene relativt sett er svært billige i Norge. Flere småbiler, deriblant Daewoo Kalos og Opel Corsa, starter på 130.000 kroner. Det store flertallet har inngangspriser som ligger under 150.000 kroner.

Yaris, Polo og 206

POPULÆR: Franske Peugeot 206 er blant Norges mest populære småbiler.
POPULÆR: Franske Peugeot 206 er blant Norges mest populære småbiler. Vis mer


Toyota Yaris er Norges mest populære småbil. I fjor ble Yaris Norges 6. mest solgte bil med nesten 3.300 solgte eksemplarer. Volkswagen Polo tok 8. plass med snaue 2.700 biler mens Peugeot 206 havnet på 16. plass med snaue 1.500 biler. Det finnes i dag drøye 20 småbilmodeller på det norske markedet.

Men nå skal vi ikke holde deg på pinebenken lengre. Du finner vår rangering av småbilene på det norske markedet her.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer