Smart HUD-løsning fra Navdy

- Føles som å kjøre i fremtiden, skryter Navdy. De kan faktisk ha rett.

ANROP OG PÅMINNELSER: Du kan få opp alt fra tekstmeldinger til anrop. Alt kan selvsagt avvises, eller du kan svare via talestyring. Foto: NAVDY
ANROP OG PÅMINNELSER: Du kan få opp alt fra tekstmeldinger til anrop. Alt kan selvsagt avvises, eller du kan svare via talestyring. Foto: NAVDY Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Informasjon gjengitt i frontruta har tidligere vært forbeholdt biler i luksusklassen, selv om det også har kommet folkemodeller du kan montere i din egen bil. I vår test av alternativene fra Pioneer og Garmin konkluderte vi imidlertid med at ingen av produktene gjorde jobben så enkelt som vi ønsket. Navdys alternativ ser imidlertid ut til å være løsningen vi har ventet på.

Hva er egentlig vitsen?

Et HUD, eller Head-Up-Display, projiserer ganske enkelt informasjon fra toppen av dashbordet og rett opp i frontruta.

Tanken er altså føreren skal kunne få informasjon om for eksempel hastighet eller veivalg, uten å måtte flytte øynene bort fra veien.

Selve enheten. Foto: NAVDY
Selve enheten. Foto: NAVDY Vis mer


En velfungerende HUD-løsning skal altså øke trafikksikkerheten, selv om det er enkelte som hevder at for mye informasjon også kan være trafikkfarlig i seg selv.

Men hva er det egentlig som gjør Navdys løsning så spesiell?

Navdy: Har gjort det enkelt

For det første kan du bruke Navdy i absolutt alle biler, siden den portable enheten ganske enkelt plasseres på toppen av dashbordet.

Det beste av alt er imidlertid at den kommuniserer trådløst med mobiltelefonen din via Bluetooth og Wifi, og her er det foreløpig iPhone (iOS7) og Android-enheter (4.3 eller nyere) som støttes.

Det gir to åpenbare fordeler: Du kan bruke Google-maps og deres gratis navigasjonsløsning. Du slipper altså å betale dyrt for en navigasjonsløsning fra andre aktører, eller binde deg til et løpende abonnement.

SPLITSCREEN: Vi liker at HUD-displayet har en splitscreen-funksjon, slik at du fortsatt ser hvor du skal kjøre, samtidig som du får inn et anrop. Akkurat her er det mange aktører som slurver. Foto: NAVDY
SPLITSCREEN: Vi liker at HUD-displayet har en splitscreen-funksjon, slik at du fortsatt ser hvor du skal kjøre, samtidig som du får inn et anrop. Akkurat her er det mange aktører som slurver. Foto: NAVDY Vis mer


Du skal i tillegg kunne besvare samtaler og tekstmeldinger du får på mobilen din: Ved å sveipe hånden til venstre besvarer du samtaler, og sveiper du til høyre avbryter du anropet.

Og det stopper ikke der heller.

Navdy sier faktisk at de kan projisere alle påminnelsene du får via mobilen på bilens vindusrute, alternativt at de blir lest opp. I stedet for å finne på noe nytt, utnytter nemlig Navdy de mulighetene for stemmestyring som allerede ligger på mobilen. Det vil si Siri på iPhone og Google Voice på Android-enheter.

Se skrytevideoen her:

For godt til å være sant?

Minispesifikasjoner Navdy

* 5.1-tommers Head-Up Display (HUD)

* Innebygget infrarødt kamera for bevegelsesstyring

* Accelerometer, e-compass, og lyssensor

* WiFi (802.11 b/g/n) og Bluetooth 4.0/LE

* Audio ut via Bluetooth eller 3.5mm minijack

* Mini-USB port

* Innebygget høyttaler og mikrofon med støydemping

* Dual core processor med Android 4.4

* Datatilkobling (OBD-II port) for lading, samt henting av bilinformasjon som f.eks fart, turtall

og bensinforbruk. Dette fungerer på biler etter 1996. Alternativt kan du lade via en klassisk USB-lader.


Vår første tanke etter å ha sett videoen over var ganske enkelt at denne skulle vi kjøpe.

Men fullt så enkelt er det likevel ikke.

Produktet er nemlig ikke helt ferdig. En ting er at Navdys egne apper ikke er helt klare, per dags dato er det også uklart i hvor stor grad integrasjonen med Google Maps faktisk vil bli. I følge The Verge vil man i første runde kun se det helt nødvendige som ankomsttid og hvor veien går.

Stemmestyringen vil i tillegg kun være på engelsk, så drømmer du om norsk språk er neppe dette noe for deg.

I følge nettsidene til Navdy vil de første enhetene bli sendt i begynnelsen av 2015. Prisen akkurat nå er 299 dollar eller 1.885 kroner, ganske enkelt for å få så mange interesserte at finansieringen kommer på plass. Den vanlige prisen etter denne kampanjen vil være 499 dollar, eller cirka 3.450 kroner. I tillegg kommer en fraktpris på 30 dollar, samt spedisjons- og norsk merverdiavgift på toppen.

Vi er uansett fortsatt fristet, og skal prøve å få tak i et testeksemplar når det blir lansert. Men hva syns dere? Del det gjerne med oss i debatten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer