Smart: Liten, gjerrig ... og dyr

Smart-bilene ble utviklet Mercedes-Benz i samarbeid med klokkeprodusenten Swatch, og vakte oppsikt da de første eksemplarene ble vist fram i 1994.

Publisert

Smart er en svært liten bil, kun 250 centimeter lang og 151,5 centimeter bred. I tillegg kan den lille bybilen skilte med en freidig design.

I dag leverer Smart-fabrikken seks ulike modeller. Grunnmodellen har fått navnet Smart City Coupé Pure. Bak de to setene finner du en tresylindret motor med et slagvolum på 600 kubikkcentimeter. Ved hjelp av elektronisk innsprøytning, turbo og ladeluftkjøler yter kraftkilden 45 hestekrefter ved 5.250 omdreininger i minuttet (o/min). Maksimalt dreiemoment er 70 newtonmeter (Nm) ved 3.000 o/min.

0,48 liter per mil

Selv om den bakhjulsdrevne bilen veier bare 720 kilo, er den ingen racer. Du må belage deg på å holde ut 18,9 sekunder før bilen når 100 kilometer i timen og toppfarten begrenser seg til 135 km/t. Det skal imidlertid til bilens forsvar nevnes at Smart primært er laget for bykjøring. Langt mer interessant er det derfor at motoren er svært gjerrig. Ved bykjøring klarer den seg med 0,58 liter per mil og ved blandet kjøring skal 0,48 liter per mil være tilstrekkelig.

Mye utstyr

Smart City Coupé Pure er relativt velutstyrt. Bilen har både blokkeringsfrie bremser (ABS), elektronisk bremsekraftassistanse (EBA) og elektronisk stabilitetskontroll. Sistnevnte sørger blant annet for å forhindre spinn på drivhjulene. To kollisjonsputer, elektriske vinduer og fjernstyrt sentrallås er også blant standardutstyret. Den norske listeprisen ligger på 129.000 kroner

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer