Smart Roadster Coupé (2005)

Denne småtassen kan se ut som et seriøst alternativ hvis du er ute etter morsomme kjøreegenskaper og lave driftsutgifter. Vi går mini-roadsteren nærmere i sømmene…

Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer

Mange, meg inkludert, går rundt med svært blandede følelser for denne bilen. Er den pinglete? Er den tøff? Er det en sportsbil? Er det en bybil? For å prøve å bikke vektstanga i en eller annen retning, tar vi et dykk i historien - som faktisk viser seg å være mer enn middels interessant. For Smart har ikke alltid vært en bil. På åttitallet var den et armbåndsur, og bar navnet Swatch.

Den fargerike klokkens far, Nicolas Hayek, hadde store ambisjoner. Han ville lage en bil. En bybil, for å være helt konkret. Den skulle være mye mindre enn dagens biler, og ha et kult utseende. Til tross for å ha signert kontrakt med Volkswagen i 1991 valgte påtroppende sjef Ferdinand Piëch å droppe samarbeidet i 1993. Hayek gikk så til Daimler-Benz, som takket ja. Etter lang debatt falt prosjektnavnet på Smart, som faktisk står for Swatch-Mercedes-Art.

Den første modellen, City-Coupé ble lansert i 1998 og ble fulgt av Roadster i 2003. Sistnevnte ble levert i to utgaver, en med flatt bagasjelokk og en med innglasset, kurvet bakparti. Sistnevnte fikk navnet Roadster Coupé, og er utvilsomt den peneste av de to. Motoren er en tresylindret turbomotor på enten 61 eller 82 hestekrefter. Med sistnevnte effektnivå oppleves bilen som svært sprek, ikke så rart siden egenvekten er på under 800 kilo!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer