Smarte tips til bilferien

Er du en av mange som skal tilbringe ferien på veien? Her er noen tips på veien.

PLANLEGGING: God planlegging er grunnlaget for en god ferie. Mange stopp er heller ikke å forakte.  Foto: SHUTTERSTOCK
PLANLEGGING: God planlegging er grunnlaget for en god ferie. Mange stopp er heller ikke å forakte. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sydenferier selges nå for en slikk og ingenting. På nettet kan du få en uke med sol, sommer og all inclusive for kun noen få tusenlapper.

Likevel drar om lag én million nordmenn på bilferie.

Noen velger å holde seg innenlands, men halvparten av de som skal tilbringe sommerferien i bilen setter kursen mot det store utland.

LES OGSÅ: Dette heter drivstoffet i Europa

Bilferie er både praktisk, rimelig og gir stor frihet. I tillegg er det veldig populært blant de yngste.

Men det er mye du skal huske på før du fester beltet, stiller inn navigasjonen, og kjører ut av gårdsplassen.

Visste du for eksempel at du bør fylle ekstra med luft, hvis du skal pakke bilen full

Pakk riktig

Èn ting er planlegging av kjørerute og pakking, som på ingen måte er en enkel sak for en stor familie med mange ulike ønsker.

Vanskeligere kan det være å laste bilen riktig, noe som i ytterste konsekvens kan være et spørsmål om liv og død.

LES OGSÅ: Slik sikrer du hunden i bilen

Det kan være avgjørende at tunge gjenstander er sikret forsvarlig, viktigere enn mange kanskje tror.

Selv forholdsvis lette gjenstander kan bli livsfarlige prosjektiler i en kollisjon. Unngå derfor løse gjenstander med betydelig vekt i kupeen.

IKKE SLIK: Husk at dyr må sikres forsvarlig under bilturen. Alvorlige ulykker har skjedd på grunn av usikrede kjæledyr i bil. Foto: NTB SCANPIX
IKKE SLIK: Husk at dyr må sikres forsvarlig under bilturen. Alvorlige ulykker har skjedd på grunn av usikrede kjæledyr i bil. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Dersom du har med dyr på ferien, vil for eksempel en hund som veier 20 kilo ved bråstopp i 50 km/t utgjøre en kraft som tilsvarer 786 kilo, opplyser forsikringsselskapet If.

Spesielt alt som ligger høyt er farlig dersom det er usikret. Tung last kan også påvirke bilens kjøreegenskaper, dersom de ikke fordeles riktig.

Tunge gjenstander bør derfor plasseres i bagasjerommet, slik at de treffer seteryggen og ikke passasjerene om noe skulle skje. Løse gjenstander som forflytter seg i lasterommet i svinger eller under kritiske manøvere kan også gi kast og forrykke balansen i bilen.

Det beste er derfor å legge de tyngste gjenstandene lavt og så langt frem i bagasjerommet som mulig. Sjekk hvor høy nyttelast bilen din er godkjent for og respekter denne grensen.

LES OGSÅ: Her får du mest for feriepengene

Bilen, en mulig felle

Også bilen bør få en sjekk før du legger ut på tur. Mange kjører med slitte støtdempere som er følsomme for vektøkning.

Også lufttrykket kan gi store utslag. En ting er å kjøre med for lite luft uten last. Med last blir dette mye verre. Sjekk derfor lufttrykket.

Når bilen er fullastet kan det også være lurt å fylle litt ekstra, utover det som er anbefalt under vanlig kjøring. Gjerne noen prosent over normalnivået.

Dette står ofte oppgitt samme sted som anbefalt standardtrykk, typisk på en lapp innenfor bensinlokket eller i dørkarmen foran.

POPULÆR FERIEFORM: Bilferie har vært populært blant nordmenn lenge. Her er en fullpakket og ferieklar familie fra 1968. Foto: NTB SCANPIX
POPULÆR FERIEFORM: Bilferie har vært populært blant nordmenn lenge. Her er en fullpakket og ferieklar familie fra 1968. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Sjekk forsikringen

Ikke alle følger med på kilometerstanden i forhold til den kjørelengden de er forsikret for. Etter noen år er det lett å havne godt over eller under det man har i forsikringsavtalen.

Er du overforsikret, så kan du trygt sette ned kilometerstanden i forsikringsavtalen. Har du derimot nådd grensen, og kanskje til og med trillet over, så bør du ta en telefon til forsikringsselskapet og oppjustere kjørelengden.

Skulle noe skje skje underveis i ferien, så kan du risikere reduksjon i erstatningen, som en følge av at du ikke har forsikret deg tilstrekkelig.

Kjenn landene du skal kjøre gjennom

Men det er også viktig å kjenne til de gjeldende reglene i landene du skal kjøre gjennom, og det er ikke alltid like lett.

LETT Å GLEMME: Kjører du høyrestyrt bil i Storbritannia, må du justere lysene slik at du ikke blender trafikken Foto: ALL OVER PRESS
LETT Å GLEMME: Kjører du høyrestyrt bil i Storbritannia, må du justere lysene slik at du ikke blender trafikken Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Her er noen tips som det kan være greit å ta med seg på veien, slik at du ikke ender opp i ubehagelige situasjoner som kan koste deg dyrt, eller i verste fall sette en stopper for hele ferien.

Tøm bilen din selv, så slipper du at noen andre gjør det for deg. Ingen ønsker å bryte seg inn i en bil hvor det ikke er noe å stjele. Ikke dekk til bagasjerommet, la alle se at bilen din er tom for verdisaker når du går fra den.

Kork flaska. Det kan fort bli fristende med en kald øl, eller et lite glass rosèvin når bilen står parkert i solsteiken langs en strandpromenade et sted i Sør-Europa. Har du planer om å kjøre videre etterpå, velg noe annet leskende. Selv om mange tror at promillegrensen er streng her hjemme, er den faktisk like streng, og i noen tilfeller strengere, i mange europeiske land.

Her er en oversikt over dagens promillegrenser:
0 grense: Romania, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn.
0,2 grense: Norge, Polen og Sverige.
0,5 grense: Belgia, Luxemburg, Bulgaria, Danmark, Tyskland, Irland, Makedonia, Finland, Frankrike, Hellas, Jugoslavia, Kroatia Nederland, Østerrike, Portugal, Sveits, Slovakia og Tyrkia
0,8 grense: Storbritannia unntatt Skottland (0,5).

Mange norske biler er utstyrt med GPS med fotoboksvarsler. Den kan det være lurt å fjerne, det samme gjelder eventuelle apper du har på telefonen. I Sveits og Lichtenstein er det innført totalforbud, mens det i Frankrike er innført sonevarsling for ulykkesbelastede strekninger. I Tyskland er det på sin side forbudt med radarvarsler.

Legg vekk mobilen når du kjører. Sverige er det eneste landet i Europa hvor det er tillatt med håndholdt mobil mens du kjører. Men noen steder er også handsfree forbudt, blant annet i Italia, Spania og Portugal. I Frankrike er det verdt å merke seg at det ikke er lov å bruke mobilen på bensinstasjoner.

Husk Grønt kort fra forsikringsselskapet. Selv om du kan kjøre i store deler av Europa uten, er det lurt å ha med seg trafikkforsikringsbeviset. Du får kortet tilsendt fra forsikringsselskapet om du spør etter det. Skal du på campingferie i Tyskland, må du også huske Grønt kort til campingvognen, da de har innført selvstendig ansvarsforsikring for tilhenger og campingvogn.

Trå varsomt langs veien. Om du parkerer bilen og beveger deg til fots langs veien, trå varsomt og husk reiseforsikring og ulykkesforsikring. I noen land er ikke bilansvarsforsikringen basert på objektivt ansvar. Det betyr at du kan risikere å ikke få erstatning fra det utenlandske forsikringsselskapet om du blir påkjørt og føreren ikke har direkte skyld, opplyser forsikringsselskapet If.

Derfor anbefales en egen ulykkesforsikring ved slike tilfeller. Reiseforsikringen dekker transport hjem, samt eventuelle behandlingsutgifter i utlandet.

God bilferie!

Her en oversikt over hva du bør huske på i de mest besøkte landene:

Italia
• Vær oppmerksom på kjørekulturen.
• Blir du tatt i fartskontroll og ikke kan gjøre opp for deg på stedet, blir bilen beslaglagt.
• I byer er parkering kun tillatt på høyre side.
• Mobilbruk i bil er forbudt – selv med håndfri.
• Enkelte bensinstasjoner utenfor motorveiene tar ikke kort.
• Refleksvest i bil er påbudt.
• Pass på nye miljøavgifter i byer – følg med på skiltingen.

Frankrike
• Det er påbudt å ha refleksvest i bilen.
• Fartsgrensene reduseres automatisk når det regner. Følg skiltingen.
• Ved tåke reduseres alle fartsgrenser til 50 km/t.
• Bruk av mobiltelefoner er totalforbudt på bensinstasjoner.
• Det er forbudt å bruke håndholdt mobiltelefon mens du kjører.
• I Paris og omegn kan du ikke la bilen være parkert på samme sted i mer enn 24 timer.
• Det er ikke lov å overnatte i campingvogn/bil langs veien.
• Bevise uskyld, ikke som i Norge bevise skyld. (Kjent som «Badinter's 4.act».)
• Biler med utenlandske skilter er mer utsatt for tyveri. Spesielt utsatt er Calais-området.
• Bøter må betales på stedet. Bilen kan beslaglegges hvis du ikke betaler.

Spania
• A-motorveier er gratis. AP-motorveier er avgiftsbelagt.
• Refleksvest i bil er påbudt.
• Lys skal være på i tunneler.
• Sikkerhetsbelte må benyttes av både sjåfør og passasjerer.
• Bruk av mobiltelefon eller annet kommunikasjonsutstyr er forbudt mens du kjører.
• Lytting til musikk med øretelefoner er forbudt mens du kjører.
• Reservelyspærer og utstyr til å montere disse er påbudt.
• To varseltrekanter påbudt (skal settes opp både foran og bak bilen).
• Motorsyklister skal kjøre med lys på til enhver tid.
• Turister, spesielt de med campingvogn, bør være oppmerksomme på motorveipirater.
• Bøter må betales på stedet. Hvis ikke kan politiet konfiskere bilen til boten er betalt.

Belgia
• Refleksvest i bil er påbudt.
• Fare for tåke varsles med skiltet «Mist» i det nord, og med «Bouillard fréquent» i sør.
• I mange landsbyer er kun parkeringslys tillatt.
• NB: Skilting kan være forvirrende da byer kan ha helt forskjellig navn avhengig om du befinner deg i Flandern eller i Wallonia (Mons blir til Bergen, Luik blir til Liège...)

TO SPRÅK: Det er ikke sikkert du kommer til å skjønne all skiltingen i Belgia.  Foto: ALL OVER PRESS
TO SPRÅK: Det er ikke sikkert du kommer til å skjønne all skiltingen i Belgia. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Nederland
• Ved feilparkering blir jernlåser kjapt montert på et av bilens hjul. I så fall må du dra
til en angitt adresse og betale boten, og deretter komme deg tilbake til bilen og vente til
noen kommer og låser opp.
• Vær forberedt på mye trafikk og lange køer.
• I Nederland har du vikeplikt for de som kommer fra høyre i rundkjøringer.

Luxemburg
• Husk å fylle tanken full med drivstoff hvis du kjører gjennom Luxemburg.
Landet har Europas laveste drivstoffpriser, og også Europas største bensinstasjon.
• Prisene på drivstoff er stort sett de samme over hele landet, så det kan lønne seg å unngå lange køer og tanke på mindre stasjoner innover i landet.

Portugal
• Barn under 12 år skal ikke sitte i forsetet, dersom bilen har baksete.
• Avgift må betales ved passering av broene Vasco da Gama og 25. april-broen. På de fleste motorveistrekninger betales også avgift.
• Refleksvest i bil er påbudt.
• Mobilbruk i bil er forbudt – selv med håndfri.

Kroatia
• Bilapotek med ekstra lyspære i bilen er påbudt.
• I regnvær blir kjørebanen veldig glatt, hastigheten skal da halveres.
• Politiet kan bøtelegge på stedet.
• Berusede personer skal ikke sitte i forsetet.

Sveits
• Husk å betale motorveiavgift før du passerer grensen (rundt 215 NOK). Bot for manglende oblat er rundt 520 kroner.
• Navigasjonssystemer som indikerer plassering av fotobokser, er forbudt. Har du slikt utstyr, må dette demonteres.
• Ved kjøring i bratte nedoverbakker i fjellene i Sveits: Bruk lavgir fremfor brems.

Østerrike
• Husk å kjøpe motorveioblat før passering av grensen
• Bot for manglende oblat er drøyt 1200 NOK. For kjøretøy over 3,5 tonn gjelder egne satser.
• Påbudt med førstehjelpsutstyr i bilen.
• Barn under 12 år skal ikke sitte i forsetet. Dette gjelder selv om bilen ikke har baksete.
• Refleksvest i bil er påbudt.

DYRT: Mangler du oblat for å kjøre på motorveien i Østerrike, kan det koste deg dyrt. Foto: ADAC
DYRT: Mangler du oblat for å kjøre på motorveien i Østerrike, kan det koste deg dyrt. Foto: ADAC Vis mer


Tsjekkia
• Motorveiavgift må betales før innreise.
• Radarvarslingsutstyr er strengt forbudt. Det er store bøter for dette.
• Promillegrensen er 0,0.
• Førstehjelpsutstyr og reservelyspærer er obligatorisk utstyr i bilen.
• Påbudt med kjørelys døgnet rundt – som i Norge.
• Politiet kan beslaglegge førerkortet på stedet – og i ekstreme tilfeller sette bilen ut av kjørbar stand.

Storbritannia
• Husk venstrekjøring!
• Kjører du venstrestyrt bil i Storbritannia, må du justere lysene slik at du ikke blender trafikken. Hvis ikke risikerer du en høy bot.
• I sentrale London må det i enkelte områder betales en miljøskatt – congestion charge – på
hverdager mellom klokka 07.00–18.30.
• Husk at fartsgrensene i Storbritannia oppgis i miles per hour (mph) – ikke i km/t.
• Bøter må betales på stedet. Politiet kan konfiskere bilen til boten er betalt.
• Ikke parkér på fortauskant med doble gule striper.
• Ikke parkér ved doble hvite striper – det er kun lov å stoppe for å slippe av eller plukke opp passasjerer.
• Ved feilparkering risikerer du å få påsatt jernlås på ett av hjulene. En parkeringsvakt eller politiet må låse opp etter at du har betalt boten.

Øst i Europa
• Billig drivstoff, men noe varierende kvalitet. Sjekk at bensinen er blyfri.
• Høyst varierende veistandard. Ofte er partier av hovedveier belagt med brostein som blir såpeglatte ved regnvær.
• Husk å ta med Grønt kort .
• La aldri vognkortet ligge i bilen. Ta det med deg hvor du går.
• La hanskerommet og eventuelt overtrekket til bagasjerommet stå åpent, slik at eventuelle tyver ser at det ikke er noen verdigjenstander der.
• I Polen er promillegrensen 0,2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer