SMS-tasting er like farlig som promille

Tekster du mens du kjører? I så fall tilsvarer det en promille på 0,7 til 1. Hele 30 prosent av oss gjør det.

MENN VERRE ENN KVINNER: Undersøkelser viser at menn bruker mobilen mer enn kvinner mens de kjører. Foto: ALLOVERPRESS
MENN VERRE ENN KVINNER: Undersøkelser viser at menn bruker mobilen mer enn kvinner mens de kjører. Foto: ALLOVERPRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss tenker at det ikke er så farlig å bruke mobilen mens man sitter bak rattet.

To tredeler av de med førerkort sier at de har snakket i telefon uten handsfree mens de kjører, en tredjedel av de spurte har kjørt og tekstet, og en av ti har vært på sosiale medier.

Dette kommer frem i en befolkningsundersøkelse Opinion AS har gjort for KLP i juni i år. Undersøkelsen har spurt 1000 respondenter om deres mobilbruk bak rattet.

Les også: Dette gjør vi i bilen

Strenge regler

I mai 2013 trådte nye regler for mobilbruk i bil i kraft. Det er nå kun lov å bruke tastaturet på telefonen til å besvare eller avslutte samtaler. Dette er kun tillatt dersom telefonen er koblet til handsfree, eller plassert i en fastmontert holder. All annen mobilbruk er ulovlig og medfører et forenklet forelegg på 1.300 kroner dersom man blir tatt.

Like farlig som promille

Få sekunders uoppmerksomhet er alt som skal til for at det skal gå forferdelig galt på veien. Mobilbruk bak rattet er farligere enn mange tror.

SKREMMENDE TALL: Tallene fra Opinions undersøkelse viser at skremmende mange bruker mobiltelefonen mens de kjører bil. Foto: OPINION
SKREMMENDE TALL: Tallene fra Opinions undersøkelse viser at skremmende mange bruker mobiltelefonen mens de kjører bil. Foto: OPINION Vis mer


Forskning viser at bruk av mobilen mens man kjører kan sammenlignes med å kjøre med promille.

Blant dem mellom 30 og 49 år svarer mer enn 80 prosent at de har snakket i mobil mens de kjører. Blant de over 50 år svarer kun halvparten at de har gjort dette.

Menn verst

Tre av fire menn innrømmer å ha snakket i mobil under kjøring, mens kun to av tre kvinner sier det at de har gjort det.

Geografisk sett er det ganske jevnt fordelt utover landet. Dog er andelen størst på Vestlandet, der hele 75 prosent sier at de har snakket i telefonen mens de kjører.

Undersøkelsen viser at menn i større grad bruker mobilen mens de kjører. Noe som strider i mot tidligere undersøkelser.

Teksting er farligst

Ikke overraskende er det de under 40 år som tekster mest mens de kjører. Over halvparten av respondentene i denne aldergruppen har gjort det.

Sjåfører som tekster mens kjører er like uoppmerksomme som sjåfører med 0,8 i promille. Det viser simulatortester utført av det britiske forbrukermagasinet «Which?».

OVER HALVPARTEN: Over halvparten av respondentene mellom 30 og 39 år har tekstet mens de kjører.  Foto: OPINION
OVER HALVPARTEN: Over halvparten av respondentene mellom 30 og 39 år har tekstet mens de kjører. Foto: OPINION Vis mer


Dette funnet bekreftes av en tilsvarende australsk undersøkelse. Den konkluderte med at lite krevende samtaler med handsfree tilsvarer lovlig nivå av alkohol (0,2 promille). Kognitivt krevende samtaler og teksting tilsvarer en promille på henholdsvis 0,7 og 1.

En av fire av de under 30 år med førerkort har vært på sosiale medier mens de kjører, mens det samme gjelder 14 prosent av de mellom 30 og 39 år.

Les også: Unngå dagen derpå-fellen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer