Autopass på ferje

Snart blir det Autopass-betaling på ferje

Fra 1. januar blir det endringer.

Autopass: Fra 1. januar åpnes det for Autopass-betaling på flere ferjestrekninger i Norge, blant annet Åfarnes – Sølsnes i Møre og Romsdal. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix.
Autopass: Fra 1. januar åpnes det for Autopass-betaling på flere ferjestrekninger i Norge, blant annet Åfarnes – Sølsnes i Møre og Romsdal. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens vegvesen avslører i en pressemelding i dag at 1. januar 2019 markerer starten på bruk av Autopass på en rekke ferjestrekninger i landet.

– Innføringen av Autopass for ferje vil forenkle hverdagen for trafikantene. Ferjeselskapene tar fremdeles imot betaling. Men et nytt selskap har fått oppdraget med å håndtere selve betalingstransaksjonene som styres inn mot en sentral Autopass-ferjekonto, forteller prosjektleder Dag Hole i Statens vegvesen, i pressemeldingen.

Denne kontoen gir de reisende oversikt over ting som gjennomførte reiser og innbetalt forskudd.

Fra 1. januar kan man betale ferjeoverfarten med enten en Autopass-brikke eller et Autopass-ferjekort, avhengig av hvilket ferjesamband man benytter. Dette kommer i tillegg til dagens betalingsløsninger i en overgangsordning, forklarer vegvesenet.

Må tegne avtale

For å få rabatt, er man avhengig av å ha en Autopass-brikke eller -ferjekort. Et Autopass-ferjekort kan man få ved å tegne et abonnement på www.autopassferje.no. Statens vegvesen opplyser at hvis man ikke har bombrikke, er man nødt til å tegne en avtale med et bompengeselskap for å få en.

Autopass tilbyr ulike rabatter på de ulike ferjesambandene:

  • Forskuddsbetaling: 50 prosent avslag for private, 40 prosent for bedrifter.
  • Reisende med Autopass-brikke, men uten ferjeavtale: 10 prosent brikkerabatt.

Man kan fortsatt betale manuelt på samtlige ferjesambandene, men da til full pris.

I en overgangsperiode vil man kunne benytte verdikort og storforbrukerkort etter oppstart av Autopass-betaling. Man kan bruke opp forskudd som er innbetalt på et verdikort, men ferjeselskapene har også refusjonsordninger. I dette tilfellet oppfordres de reisende til å undersøke de respektive ferjeselskapenes nettsider for mer informasjon.

Flere med brikkebetaling

Statens vegvesen forklarer at de fleste ferjesambandene vil bruke ferjekort ved oppstart 1. januar, men at overgang til Autopass-brikker vil skje i forbindelse med inngåelse av nye driftskontrakter.

Følgende ferjesamband får Autopass-brikkebetaling fra 1. januar 2019:

  • Halhjem - Sandvikvåg
  • Arsvågen - Mortavika
  • Anda - Lote
  • Flakk - Rørvik
  • Brekstad - Valset
  • Bognes - Skarberget
  • Drag - Kjøpsvik

www.autopassferje.no får du oversikt over hvilke som er med på den nye ordningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer