Bompenger, Svinesund:

Snart blir passeringen gratis

15. mars legges bomstasjonen på Svinesund ned.

FORSVINNER: Bompenger har finansiert Svinesundsbrua og motorveien siden 2005. Nå er strekningen snart ferdig finansiert. Foto: Google
FORSVINNER: Bompenger har finansiert Svinesundsbrua og motorveien siden 2005. Nå er strekningen snart ferdig finansiert. Foto: Google Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 2005 har det vært bomstasjoner ved Svinesund for å finansiere den nye Svinesundsbroa, samt rundt fire kilometer motorvei på norsk side og to kilometer på svensk side.

Ferdig finansiert tidligere enn forventet

Vegstrekningen var planlagt ferdig finansiert i 2025, men grensehandelen har tydeligvis vært høyere enn forventet de siste åra.

I 2019 var det for eksempel 8,5 millioner kjøretøy som passerte bomstasjonene, som gav Svinesundsforbindelsen, som drifter bomstasjonene, driftsinntekter på 200 millioner kroner, melder Fredriksstad Blad (+).

Planen for avvikling ble derfor justert, og før coronapandemien slo til, var det høsten 2020 som ble sett på som et realistisk tidspunkt for avvikling.

Skal signere avtale

Under pandemien har antall grensepasseringer falt betraktelig, som har gjort at avviklingen har blitt forskjøvet noe. Men nå varsler Samferdselsdepartementet at samferdselsminister Knut Arild Hareide allerede senere i dag skal signere en avviklingsavtale med svenske myndigheter.

Oppdatert klokka 13:54: Nå er datoen kjent - bomstasjonen på Svinesund stenges 15. mars.

Den nøyaktige datoen for når bomstasjonene legges ned vil avsløres når avtalen signeres i ettermiddag, men holdes foreløpig hemmelig.

Ikke at det er noen bråhast, kanskje, all den tid svenske myndigheter har stengt grensene for nordmenn – ut mars foreløpig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer