140.000 førerkort må fornyes

Snart går fører­kortet ut på dato

Mange nordmenn som er 40 år eller eldre må bytte førerkortet, om de skal kjøre bil lovlig. Det kan være lurt å bytte nå.

SNART ULOVLIGE: De rosa og plastlaminerte A7-papirkortene til venstre må byttes før 2023, om innehaverne fortsatt skal få lov til å kjøre bil i Norge. De er allerede ulovlige i utlandet. Foto: NTB Scanpix
SNART ULOVLIGE: De rosa og plastlaminerte A7-papirkortene til venstre må byttes før 2023, om innehaverne fortsatt skal få lov til å kjøre bil i Norge. De er allerede ulovlige i utlandet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er om lag 140.000 nordmenn som sitter med gamle førerkort, som snart går ut på dato. Det gjelder de såkalte Wien-modellene, med kodeord N2 og N3, som fra og med 2023 er ulovlige å benytte som sertifikat.

De rosa plastkortene ble delt ut mellom 1. april 1979 og 31. desember 1997. Med andre ord; er du 40 år eller eldre bør du ta en ekstra titt på førerkortet ditt. Eller kanskje kan det være lurt å varsle foreldre, besteforeldrene, onkler og tanter?

  • Wien-modell 1 (N2) ble utstedt mellom 1. april 1979 og 28. februar 1989.
  • Wien-modell 2 (N3) ble utstedt mellom 1. mars 1989 og 31. desember 1997.

Slik ser de ut

De to førerkortene kan tilbakedateres til Wien-konvensjonen av 1968, om veitrafikk som fastsetter utformingen. Begge er plastlaminerte, rosa papirmodeller i A7-format, hvor førerkortklassene angis med kombinasjoner av bokstavene A til og med E.

De to versjonene er ganske like av utseende.

- De viktigste endringene fra N2 til N3 gjaldt nye sikkerhetselementer mot forfalskning, samt endring av skrifttyper og fonter. Ellers er det ikke store forskjeller mellom disse to modellene, forklarer Jørgen Melbye Ingebrigtsen, ved Vegvesenets kontor for førerkort til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer