Actibump stopper råkjørere

Snart i Norge

I Sverige har allerede flere byer fallemmen. Nå kommer den snart til en norsk by.

«ACTIBUMP»: Farten din måles av en radar. Kjører du fortere enn fartsgrensen, senkes denne stålplaten seks centimeter i forkant, og skaper en dump som gir et hardt slag i bilen. I motsetning til ved tradisjonelle humper, merker ikke de som kjører lovlig noen ting. Foto: Edeva
«ACTIBUMP»: Farten din måles av en radar. Kjører du fortere enn fartsgrensen, senkes denne stålplaten seks centimeter i forkant, og skaper en dump som gir et hardt slag i bilen. I motsetning til ved tradisjonelle humper, merker ikke de som kjører lovlig noen ting. Foto: Edeva Vis mer
Publisert

Actibump, som systemet heter, er en intelligent fartsdump som har flere fordeler sammenliknet med de tradisjonelle humpene du finner på norske veier og gater. Den måler hastigheten til kjøretøyet og senker lemmen seks centimeter, for de bilistene som kjører for fort.

Resultatet er en smell i bilen. Kjører du lovlig, merker du ingenting.

Spesielt for bussjåfører, som kjører den samme veien flere ganger daglig, kan tradisjonelle humper gi fysiske plager. Ambulanser og andre utrykningskjøretøyer har en transponder som låser Actibump, slik at de kan passere i høyere hastighet uten å merke dumpen.

Den aktive fartsdumpen brukes på farlige steder der hastighetsgrensen er lav, men bilistene erfaringsmessig kjører for fort.

Svensk oppfinnelse

I Sverige er det aktive fartshinderet installert blant annet i Linköping, Uppsala, Malmö, Västerås, Helsingborg og på Öresundbroen mellom Malmø og København. Nå har også Stockholm vedtatt å montere to slike aktive fartshinder, som en prøveordning, mens de ser på muligheten for flere.

- Vi kommer til å montere slike aktive fartshinder på to steder der fartsgrensen er 30 km/t, men hvor bilistene kjører mye fortere. Dette er en prøveordning på to år, men dersom de fungerer som vi tror de vil gjøre, kan det bli aktuelt å montere på flere steder i Stockholm, sier trafikborgarrådet Daniell Helldén til SVT.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer