Ny forskning på elektrisk motor:

Snart kommer el-motoren i plast!

Elmotoren kan bli ny, lettere og mer effektiv – ved bruk av nye materialer.

NY FORSKNING: Om forskerne får det til, vil elmotoren bli lettere i framtida. Det kan igjen gi lengre rekkevidde. Foto: Jamieson Pothecary
NY FORSKNING: Om forskerne får det til, vil elmotoren bli lettere i framtida. Det kan igjen gi lengre rekkevidde. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert

Et forskerteam fra det tyske Fraunhofer Institute har utviklet et system som skal kunne erstatte metalldeler i motorer.

Ved hjelp av fiberarmert plast skal elbiler bli lettere, bli enklere å konstruere - og best av alt: «Plastmotoren» er ikke langt unna, heller.

Mindre varmetap

Noen vil kanskje reagere på at konseptet kalles for plastmotor. Men det forskerteamet har utviklet er faktisk en motor hvor store deler av dagens metallkomponenter er erstattet med fiberarmert plast.

Dette er deler for avkjøling av statoren - den statiske delen av den elektriske motoren, som består av viklet kobbertråd. Det er også denne delen som gir størst tap i effektivitet i en elmotor - nettopp gjennom varmetap.

Mindre behov for metalldeler

Ifølge Ny Teknik har teamet erstattet de runde kobbertrådene med ledninger som i stedet har et flatt, rektangulært tverrsnitt. Disse kan vikles tettere, og gi bedre rom for kjølekanaler. Dette reduserer behovet for å ha metalldeler, som inntil nå har hatt sin viktigste fordel i å spre varme i dekselet til statoren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer