Snart må du flytte bilen

Rett over påske starter vårrengjøringen.

FØLG MED: Har du ikke flytta bilen innen rengjøringsmannskapet kommer, kan det koste deg dyrt. Når Foto: Cornelius Poppe/NTB
FØLG MED: Har du ikke flytta bilen innen rengjøringsmannskapet kommer, kan det koste deg dyrt. Når Foto: Cornelius Poppe/NTB Vis mer
Publisert

Det har vært en lang vinter med mye is og snø i hovedstaden. Mer enn 30 000 tonn med grus er strødd ut. Kun én gang tidligere har det blitt strødd ut like mye grus på en vinter.

Nå har imidlertid Oslo kommune har sendt ut tekstmelding til byens innbyggere om at de starter årets vårrengjøring rett over påske, tirsdag 11. april.

- Det er enormt mye logistikk rundt vårrengjøringen, men alle gater, fortau, gang- og sykkelveier vil bli rengjort før maskinene parkeres. Målet er å bli ferdig til 16. mai, men på grunn av den sene våren i år kan det bli på håret, sier Joakim Hjertum, seksjonssjef for veidrift i Bymiljøetaten.

FLATT BATTERI: Framover vil nok mange bilister oppleve at de ikke får start på bilen, da kan det være lurt å ha dette trikset på lur. Video: Rune Korsvoll. Vis mer

24 timers varsel

Parkerer du langs offentlig vei i denne perioden, er det derfor ekstra viktig å følge med og flytte bilen i tide, påpeker Oslo kommune.

- Vi setter opp skilter i de gatene som skal rengjøres minimum 24 timer i forkant, skriver de i pressemeldingen.

Planene legges også ut på nett, men disse listene skal være veiledende.

- Dessverre opplever vi hvert eneste år at det blir forsinkelser, og at vi ikke rekker alle som planlagt. Det skyldes som oftest mange feilparkerte biler, som da enten må̊ flyttes på eller taues inn. Dette tar mye verdifull tid, og det er derfor vi er så opptatt av at folk nå må̊ følge med og flytte bilen i tide, sier seksjonssjefen.

Reiser du bort, må̊ du sørge for at det er noen andre som kan flytte bilen for deg.

Kan bli dyrt

Ifølge Bymiljøetaten taues det hvert år mer enn 2000 biler i forbindelse med vårrengjøringa.

Der det er praktisk mulig flyttes bilene til andre gater i nærheten, men der det ikke er mulig blir bilene kjørt til inntauingstomta på Alfaset.

- Tauing av biler er noe vi absolutt ønsker å unngå̊, først og fremst fordi det skaper store forsinkelser i arbeidet. Mange tror at inntauing av biler er noe vi nærmest spekulerer i for å tjene penger, men det kan jeg avkrefte. Kommunen tjener ikke noe på tauing, men bileier må̊ betale de kostnadene vi har i forbindelse med tauingen, sier Hjertum.

I fjor ble 1077 kjøretøy tauet inn i løpet av vårens gatevask. I tillegg ble 989 kjøretøyer flyttet på. Disse «slapp unna» med parkeringsgebyr.

Så mye koster det:

  • Personbil: 4900 kroner
  • Motorsykkel og moped: 4425 kroner
  • El-sparkesykkel: 4341 kroner
  • Tilhenger, campingvogn: 4976 kroner
  • Tunge kjøretøy over 3500 kg: 6963 kroner
  • Container: 6963 kroner

I tillegg kommer en døgnavgift på inntauingstomta på 200 kr og parkeringsgebyr på 900 kr.

Prisen for flytting av kjøretøy på gategrunn er 2233 kr. I tillegg kommer parkeringsgebyr på 900 kr.

Bergen og Trondheim

Ifølge Bergen kommunes nettsider, foregår rengjøringen i perioden 1. april til 15. mai. Gang- og sykkelveier blir oftere kostet i perioden 15. april til 15. november.

- Rengjøringen i sentrum utføres som oftest om natta. Frekvensen på rengjøringen og kostingen varer fra daglig til én gang hvert år, alt etter hvor sentrumsnært området er, opplyser kommunen.

Trondheim kommune har utviklet et interaktivt kart, som viser når de forskjellige gatene feies. Ifølge datoer på kartet, starter arbeidet i uke 15, altså rett over påske. De opplyser på sine nettsider at Midtbyen som regel er ferdig til 17. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer