Når må man skifte til sommerdekk i 2019?

Snart må du kjøre uten pigger

… men det er opp til deg å vurdere om du trenger dem.

SNART PÅ TIDE: Hovedregelen sier at piggdekkene skal av mandagen etter 2. påskedag. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
SNART PÅ TIDE: Hovedregelen sier at piggdekkene skal av mandagen etter 2. påskedag. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når måtte man skifte til sommerdekk igjen?

Det er er spørsmål mange bileiere stiller seg på denne tiden av året. Mange steder har snøen forlengst smeltet, der gradestokken viser tosifrede antall plussgrader stadig vekk.

Mandag etter 2. påskedag

Hovedregelen, hvis vi ser bort fra Nord-Norge, er at piggdekk skal tas av senest mandag etter 2. påskedag, som i 2019 faller på 29. april.

I Nordland, Troms og Finnmark er den faste datoen 1. mai, altså bare to dager senere, siden påsken kommer seint i år.

Altså kan du fint dra på påskeferie hvor som helst uten å sko om bilen.

Og det bør du kanskje også. De fleste velger seg et kaldere feriemål høyere over havet i påsken, og der kan det være at veiforholdene er noen helt andre enn det de er hjemme.

For det er til syvende og sist du som må avgjøre hvorvidt du trenger vinterdekk – også etter 29. april. Ser du på værmeldingen at det er duket for minusgrader dit du skal den første uka i mai, bør du vente med dekkskiftet. Men du kommer neppe unna med det om gradestokken viser 17 varmegrader og du fortsatt har piggene på.

Hva med piggfritt?

Det er altså for piggdekk disse datoene gjelder.

Piggfrie vinterdekk kan brukes også etter 29. april, men merk at de ikke har like gode kjøreegenskaper som sommerdekk når det ikke lenger er glatt på veien, blant annet fordi de blir for myke når det er varmt.

Særlig på våt asfalt kan et slitt sommerdekk fortsatt være bedre enn et lite brukt vinterdekk, så du bør også bytte de piggfrie vinterdekkene i henhold til de angitte datoene – og kjøreforholdene.

Sjekk mønsterdybden!

Er du usikker på om sommerdekkene tåler en sesong til, bør du måle mønsterdybden før du setter dem på. Det kan du for så vidt gjøre med vinterdekkene før du tar dem av også.

Sommerdekk skal ha en mønsterdybde på 1,6 mm, men blant annet NAF anbefaler minst 3 mm.

Vinterdekkene må ha en mønsterdybde på minst 3 mm mellom 1. november og mandag etter 2. påskedag (15. oktober til 30. april i Nordland, Troms og Finnmark), men også her anbefaler NAF minst 4 mm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer