Legge om til vinterdekk

Snart på tide å bytte

Dette er datoene du må huske på, om du skal legge om til vinterdekk på bilen din.

LUFTTRYKK: Hvis denne lampa lyser, kan det være farlig - det fikk vi erfare her. Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Maria Bergrud Fossum Vis mer
Publisert

Det er fortsatt over halvannen måned igjen til man fritt kan benytte piggdekk i hele Norge. Piggdekkperioden varer fra 1. november til og med 11. april 2021, som er første søndag etter 2. påskedag.

I Nord-Norge, nærmere bestemt Nordland og Troms og Finnmark kan man benytte piggdekk fra og med 16. oktober til og med 30. april 2021.

Du er ansvarlig

Det er imidlertid du som sjåfør som er ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep.

Dermed kan - og må - du passe på at bilen er riktig skodd, om det skulle bli glatt på veiene før 1. november også.

«Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Bruker du piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul», heter det på Vegvesenets nettsider.

Med andre ord skal ikke sommerdekk benyttes på vinterføre, med snø og/eller is. Det er enkelt og greit fordi de ikke har tilstrekkelig veigrep på det underlaget.

Disse datoene gjelder for bytte av hjul

  • PIGGDEKK:
    Nord-Norge: 16. oktober
    Resten: 1. november
  • SOMMERDEKK:
    Nord-Norge: 1. mai 2021
    Resten: 11. april 2021

Merk at du selv er ansvarlig for å ha bilen riktig skodd hele året. Om være krever det, må du legge om til vinterdekk, selv om datoen ikke tilsier det.

Dette er viktig!

Dekkene skal også ha minimum tre millimeter mønsterdybde fra og med 1. november til 11. april. Tilsvarende dybde gjelder for de to nordligste fylkene i perioden 16. oktober til og med 30. april.

Har du ikke tilstrekkelig dybde kan det få alvorlige konsekvenser - mer alvorlig enn ei klekkelig bot fra myndighetene - da dekkenes ferdigheter er blitt vesentlig svekket.

Merk at det er egne krav til mønsterdybde og vinterdekk for kjøretøy over 3.500 kilo. Utenom de nevnte periodene skal dekkene ha minst 1,6 millimeter mønsterdybde.

Kjører du med tilhenger stilles det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på kjøretøyet.

Piggfritt, sier du?

Kjører du piggfritt - uten metallpigger - er det imidlertid ingen tidsfrister. Det du likevel bør være oppmerksom på, er at piggfrie vinterdekk har langt fra like godt veigreip som sommerdekk, på blant annet vått sommerføre.

Om du skal skifte hjulene selv, må du påse å feste dem riktig. Mange dekk har ei pil som viser rulleretning og eventuelt inn- og utside. Pass på at slike dekk monteres riktig for å oppnå optimalt veigrep.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer