Snekker: Saktegående sjøglede!

Gammeldags og treg, ja vel. Men også overnattingskomfort og båtglede. Er snekke noe for deg?

Vi som er oppvokst med snekke burde egentlig ha en forkjærlighet for disse båtene. Faktum er at vi, blendet av hurtiggående skjærgårdsjeeper og daycruisere, ser på snekker som litt gammeldagse. Eller en tanke gubbete. Båter for bestefedre. Eller kranglete kjernefamilier sommeren før Den store skilsmissen. Likevel: Snekkene selger fortsatt. Og ikke uten grunn.

Saktegående snekker

Det som vi kanskje først og fremst forbinder med snekker er den sedate farten. Og det skyldes ikke bare små, svake motorer. Snekkene er nemlig bygd på såkalte fortrengerskrog, og disse skrogene er definitivt ikke offshoremesterens førstevalg. For når du har nådd en viss hastighet, og denne er sjelden imponerende høy, vil rett og slett ikke skroget mer. Bytter du til en dobbelt så sterk motor vil ikke båten bevege seg raskere - den vil bare skape mer bølger i kjølvannet av sin seilas.

Men ingenting er så gæli´ at det ikke er godt for noe: Fortrengerskrogene har også sine fordeler. Blant annet er de svært sjødyktige. Dessverre er ikke sjødyktigheten bestandig like subjektivt følbar. For snekker gynger fra side til side, selv når det nesten ikke er bølger. Men dette går som sagt mer på bekostning av komforten enn av sikkerheten. Andre fordeler med fortrengerskroget er at det kan motoriseres relativt beskjedent, og likevel oppnå noen skarve knop.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer