Biltips i snøværet

Snøkaos på veiene: Her er rådene som hjelper

Her er fem råd som sikrer tryggere ferdsel på snødager.

IKKE ALLTID LIKE LETT: Her er råd mot kaoset på vinterveiene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
IKKE ALLTID LIKE LETT: Her er råd mot kaoset på vinterveiene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Sist oppdatert 28.01.2019

Vinteren har kommet for fullt mange steder, ikke minst i Lofoten - der det har falt metervis med snø de siste dagene. Også på Østlandet og Sørlandet har det falt mye snø, og det kan komme mer de neste dagene.

Hva kan du som bilist gjøre for å bedre sikkerheten, og dempe problemene som kan komme på snørike dager?

#1 To lønnsomme minutter

Et typisk fenomen på på vinteren er plutselig frost og snøfall. Folk blir tatt på senga og tar sjanser.

IKKE BRA: Ser rutene slik ut, må du gjøre grep før du kjører. Foto: Øyvind Paulsen
IKKE BRA: Ser rutene slik ut, må du gjøre grep før du kjører. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer

- Det tar deg bare to minutter å skrape rutene for is. Å kjøre med dårlig sikt er livsfarlig, både for deg selv og andre, sa informasjonsdirektør i forsikringsselskapet IF, Jon Berge, til Dinside da vi intervjuet ham om temaet for en tid tilbake.

Dette gjelder selvsagt også når sikten hindres av overraskende snølag.

- Kan det slås fast at en skade, uhell eller kollisjon har skjedd på grunn av dårlig sikt, kan det gi avkorting på utbetalingen av forsikringsselskapet. Det skjer riktignok ikke ofte, for vi må ha solid støtte fra politi eller vitner. Hvor stor avkortingen blir må vurderes fra tilfelle til tilfelle og avgjøres blant annet på graden av uaktsomhet, forklarte Berge.

#2: Kjør effektivt i køen

Kan man gjøre noe for å bedre køtilværelsen? Ja, små grep gjør det både mer effektivt og tryggere, selv når farten er lav og pulsen høy. Det viktigste er å følge med bilene som ligge foran deg i veibanen. Man skal følge på og ikke prøve å lage bedre glid ved å holde jevn fart.

Selv et lite dunk i støtfangeren kan koste mer enn 20.000 kroner å få utbedret, og med egenandel og bonustap må du regne med å betale en stor del av beløpet tilbake over tid.

Og mens tresekundersregelen (1001-1002-1003) gjelder når man kjører jevnt i litt høyere hastigheter, gjelder det heller å tette lukene når du kjører i kø. Det gir bedre effektivitet, men vær våken!

#3 Bruk silikon, så slipper snøen

BRUK SILIKON: Nysnøen kan feste seg i hjulbrønnen. Bruker du silikonmidler jevnlig, slipper du problemet. Foto: BJØRN-AAGE BREDAL
BRUK SILIKON: Nysnøen kan feste seg i hjulbrønnen. Bruker du silikonmidler jevnlig, slipper du problemet. Foto: BJØRN-AAGE BREDAL Vis mer

Innerskjermen blir utsatt for utrolige påkjenninger, ved at alt som setter seg på hjulene blir slynget opp med voldsom fart. Som for eksempel nå, når veiene plutselig er fulle av dels tung og fuktig snø.

Du vet sikkert hvor viktig det er å vaske grundig i dette området hver gang du vasker om vinteren.

Et smart tips er å bruke et silikon-basert middel, som du setter innerskjermen og skvettlappene godt inn med. Silikonen hindrer at skitt, salt og slaps fester seg så lett.

Det finnes en rekke slike vaskemidler på markedet, men du kan strengt tatt bruke hva du vil så lenge det inneholder silikon.

#4 Oppvaskmiddel på dekkene

SÅPEVANN: Vask dekkene jevnlig med såpevann for bedre feste, spesielt om du kjører på saltede veier. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
SÅPEVANN: Vask dekkene jevnlig med såpevann for bedre feste, spesielt om du kjører på saltede veier. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK Vis mer

En ekstra utfordring har bilister som ferdes der veien saltes. Veisaltet binder veistøv og annen skitt fra veibanen. Det gir en glatt overflate på dekkene og dårlig veigrep.

- Det viktige for de som kjører i områder med saltede veier, er å vaske dekkene jevnlig med dekkrens eller sterkt blandet Zalo-vann, sa daværende kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, til Dinside i forbindelse med en tidligere sak

Og unødig å si: Kjør aldri vinterstid uten at du har gode vinterdekk på bilen. Eventuelt la bilen stå på dager som denne.

#5 - Kattesand, sier dere?

En ting er snø og is på utsiden av bilen, men sikten kan også hindres av fukt innvendig. Dugg på rutene er tidvis til plage for mange bilister, så hvordan unngå det?

FUKT: Kattesand i en sokk kan være nok til at du slipper dugg på rutene i bilen. Foto: BJØRN-AAGE BREDAL
FUKT: Kattesand i en sokk kan være nok til at du slipper dugg på rutene i bilen. Foto: BJØRN-AAGE BREDAL Vis mer

Aller først gjelder det å ta med minst mulig vann inn i bilen. Dunk av sko, fei av dørene før du åpner bilen og tøm ut vann fra gummimattene i dørken. Dessuten bør du holde innsiden av rutene fri for skitt, vask med salmiakkvann, så skal det mer til før dugg legger seg.

Og straks bilen er varm, husk å skru av denne funksjonen

Har du mer vedvarende fuktproblemer kan du prøve å oppbevare kattesand i en sokk inne i kupeen. Vi har forsøkt selv, og det mye omtalte kjerringrådet fungerer faktisk. Mer om hvordan du benytter kattesanden mot fukt i bilen, ser du her.

Og en god bivirkning her? Er du bokstavelig talt på glattisen, kan du bruke kattesanden til å skaffe litt høyst tiltrengt veigrep.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer