Kan noe Tesla Cybertruck ikke kan

Snur rundt sin egen akse

Rivian kan svinge som en stridsvogn.

CYBER-KONKURRENT: Rivian ser langt mer uskyldig og tradisjonell ut enn sin nærmeste konkurrent, Tesla Cybertruck. Men den er både brennkvikk og blir hinsides rå i terrenget med fire separat-drevne hjul. Løsningen gir også partytrikset «tank turn» som gir historiens minste svingdiameter. Foto: Rivian
CYBER-KONKURRENT: Rivian ser langt mer uskyldig og tradisjonell ut enn sin nærmeste konkurrent, Tesla Cybertruck. Men den er både brennkvikk og blir hinsides rå i terrenget med fire separat-drevne hjul. Løsningen gir også partytrikset «tank turn» som gir historiens minste svingdiameter. Foto: Rivian Vis mer
Publisert

Amerikanerne er på krigsstien om dagen og det gjennomsyres i bilene deres. I november viste Elon Musk frem sin skuddsikre bil med et design som det amerikanske bombeflyet Northrop B-2, som nesten var usynlig for radarer.

Nå trekker den elektriske Tesla-konkurrenten Rivian frem et partytriks som ikke Cybertruck kan etterligne ennå og de har tatt patent på navnene «tank turn» og «tank steer».

Grunnen er at deres to modeller, R1T (pickup) og R1S (SUV), har fire elemotorer, en på hvert hjul. Det gir dem mulighet til å kjøre to av hjulene bakover og to fremover, typisk høyre og venstre, akkurat slik man kan på annleggsmaskiner, som for eksempel Bobcat kompaktlastere og stridsvogner, eller «Tanks» som de kaller dem i USA.

Virkningen er effektiv. Bilen snur bokstavelig talt på den berømte femøringen, eller rettere sagt rundt sin egen akse.

Og siden bilen har fire motorer kan man glemme drivverksproblematikk og stress på slike ting. Det er i såfall understellskomponenter og dekk som får julinga.

Og det er nok derfor illustrasjonsfilmen er laget på jord. Dette er brutalt på hardt underlag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer