Amerikanerne er på krigsstien om dagen og det gjennomsyres i bilene deres. I november viste Elon Musk frem sin skuddsikre bil med et design som det amerikanske bombeflyet Northrop B-2, som nesten var usynlig for radarer.
Nå trekker den elektriske Tesla-konkurrenten Rivian frem et partytriks som ikke Cybertruck kan etterligne ennå og de har tatt patent på navnene «tank turn» og «tank steer».

Tesla Cybertruck kan bli forbudt
Grunnen er at deres to modeller, R1T (pickup) og R1S (SUV), har fire elemotorer, en på hvert hjul. Det gir dem mulighet til å kjøre to av hjulene bakover og to fremover, typisk høyre og venstre, akkurat slik man kan på annleggsmaskiner, som for eksempel Bobcat kompaktlastere og stridsvogner, eller «Tanks» som de kaller dem i USA.
Virkningen er effektiv. Bilen snur bokstavelig talt på den berømte femøringen, eller rettere sagt rundt sin egen akse.
Og siden bilen har fire motorer kan man glemme drivverksproblematikk og stress på slike ting. Det er i såfall understellskomponenter og dekk som får julinga.
Og det er nok derfor illustrasjonsfilmen er laget på jord. Dette er brutalt på hardt underlag.
Blir fantastisk i terrenget
At man slipper direkte overføring mellom hjulene gjør også at alle hjul kan rulle i riktig hastighet i forhold til hverandre med tanke på svinging, slik at man slipper bryting mellom hjulene, slik en sperre gjør. Det vil gjøre den ekstremt mye mer lettkjørt og effektiv i terrenget.
Begge bilene skal også kunne vade opp til 91 cm.

Kommer i år
Amerikanske Rivian har hatt fokus på produkter og tjenester relatert til bærekraftig transport og annonserte i 2017 at de ville bygge en helelektrisk SUV og pickup på en plattform ment for salg til andre fabrikanter. Målet er semiautonome biler.

Tåler 170 km/t i terrenget!
De har annonsert at modellene skal produseres allerede i år og lanseres i USA mot slutten av året. Bilen skal bygges i Mitsubishis gamle fabrikk i Normal, Illinois.
Som alle andre oppstartsfirmaer har de tatt inn forhåndsbestillinger og til nå er det over 100.000 kunder som har betalt 1.000 dollar for å få seg en.
Super-rekkevidde
Man skal være forsiktig med å ta i bruk ordene super og rekkevidde om hverandre, spesielt når tallene ennå ikke er WLTP- eller EPA-verifisert.
Men Rivian varsler en rekkevidde på minimum 640 kilometer.
Den vil kunne bestilles med dårligere spesifikasjoner også - til den rimeligste prisen, som er varslet å være 65.000 dollar (560.000 kroner). Det er samme pris som en normal pickup i Norge i dag og her vil man ha fordelen av at 5 seter ikke vil koste ekstra.
Ellers kan vi dra fram høydepunkt som sju seter, firehjulstrekk, 750 hestekrefter og 1120 Nm, akselerasjon fra 0-100 km/t på tre sekunder og tilhengengervekt på 3,5 for SUV-en og 5 tonn for den halvmeter lengre pickupen.
Tre touch-skjermer
På innsiden av SUV-en finner man en 15,6 tommer-stor touchscreen-skjerm, som tar opp store deler av dashbordet. I tillegg kommer bilen med en annen, 12,3 tommer-skjerm, bak rattet.

En tredje skjerm på 6,8 tommer er bak midtkonsollen, innen rekkevidde for passasjerene.
Superpraktisk
Den skiller seg klart ut i mengden med en svært spesiell front. Ellers skilter den med praktiske løsninger som elektrisk drevet bakluke, et gedigent rom under baksetene (351 liter) med gjennomlastningsluker på begge sider av bilen samt et stort bagasjerom på 314 liter under panseret.
SUV-versjonen har sju seter, bortsett fra versjonen med batteri på 180 kWt. Den får bare 5 seter.

Men hvorfor de har lagt ladeluka lengst unna sjåføren, helt på fremre hjørnet på passasjersiden, kan man lure å.
