Nordmenn ofre for tyveri på ferie

- Som fluepapir for tyver

Forsikringsselskaper advarer nordmenn på bilferie i utlandet.

NORSK FLAGG: Det norske flagget på bilskiltene tiltrekker seg tyver. De antar at den eies av rike nordmenn, som har bilen full av verdigjenstander. Foto: Rune Korsvoll
NORSK FLAGG: Det norske flagget på bilskiltene tiltrekker seg tyver. De antar at den eies av rike nordmenn, som har bilen full av verdigjenstander. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det norske flagget på bilskiltet er som en magnet på kriminelle i utlandet. De tror at vi er oljesjeiker med bilen full av verdigjenstander.

Det er informasjonssjef Sigmund Clementz i If Skadeforsikring som kommer med en advarsel til norske bilister som skal på ferie i utlandet. Hvert år får nemlig mange hundre av dem innbrudd i bilen mens de er på ferie.

Her er det verst

For mange starter marerittet allerede i Göteborg. I fjor var det totalt 2.961 bilinnbrudd bare i denne byen, ifølge tall fra svensk politi. Over halvparten av disse skjedde i sommersesongen, da fornøyelsesparken Liseberg har åpent og det er flere store idrettsarrangementer i byen. Politiet har nå intensivert innsatsen for å ta tyvene.

- I perioden juni-august får vi mange henvendelser fra nordmenn med biltrøbbel i Europa. Påfallende mange har ikke satt seg inn i forholdene i de landene de skal til og har ikke sikret seg mot innbrudd i bilen. Gjennom mange år har det vært vanlig med tyverier rundt fornøyelsesparken Liseberg, hvor mange nordmenn på vei videre nedover i Europa gjerne gjør en første stopp, forklarer Clementz til Dinside.

Han får støtte av kollega Ole Irgens i forsikringsselskapet Tryg.

- Norske biler er utsatt i alle byer hvor det er mange nordmenn med bil, og Göteborg er verstingbyen, Vi har i en årrekke advart våre kunder mot innbrudd i bil der - særlig de som parkeres fullastet mens familien er på Liseberg. Politiet i Göteborg gjør det samme, slår han fast.

- Sjekk inn på hotellet og sett fra deg bagasjen på hotellet før du drar til Liseberg, oppfordrer Irgens.

Slik kan du unngå innbrudd

Det er en del ting du kan gjøre for å unngå andre innbrudd i bilen når du er på ferie i utlandet. Dette er noen tips fra forsikringsselskapene:

  • Selv om du parkerer i P-hus med kameraovervåking, er ikke det ensbetydende med god sikring. Det tar tyven noen sekunder å bryte seg inn og en kaps på hodet er nok til å dekke ansiktet.
  • Parkerer du i en låst garasje, gir det et eget sikkerhetsskall rundt bilen. Store fellesgarasjer der mange mennesker har adgang er ikke like trygge.
  • I utlandet er ofte det norske flagget på bilskiltet et signal om at dette er rike folk. Ta med verdisaker inn på hotellet eller sett bilen i hotellets låste garasje.
  • Ikke oppbevar lett omsettelige ting som telefoner, nettbrett, dyre merkeklær eller pass i bilen. Finnes det ikke synlige verdigjenstander i bilen, går tyven ofte videre.
  • For en kriminell kan mynter i midtkonsollen være invitasjon god nok til å knuse ruten på bilen.
ADVARER MOT GØTEBORG OG LISEBERG: Kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg. Foto: Tryg
ADVARER MOT GØTEBORG OG LISEBERG: Kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg. Foto: Tryg Vis mer

Norske fluepapir

Kommunikasjonslederne forteller at det norske flagget på skiltene gjør at mange tyver tror de har kommet over bilen til en rik oljesjeik, som inneholder mange verdigjenstander. Dette gjelder ikke bare i Göteborg, men også i andre typiske feriebyer i Europa.

- Det er velkjent at vi har god økonomi og mange nordmenn har med seg store verdier på reise, sier Irgens.

Også Clementz mener tyvene finner biler med norske skilter attraktive.

- Bilskiltene med norsk flagg er nærmest som fluepapir for uærlige sjeler. Tyvene vet at Norge går så det suser, og mange biler er fullastet med merkeklær, elektroniske duppeditter og andre lett omsettelige gjenstander, sier informasjonssjefen.

TØM BILEN: - Vi ser år etter år at mange norske sjåfører tror det holder å dekke til bagasjerommet. Men det er ikke nok. Bilen må tømmes for fristelser, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If Skadeforsikring. Foto If.
TØM BILEN: - Vi ser år etter år at mange norske sjåfører tror det holder å dekke til bagasjerommet. Men det er ikke nok. Bilen må tømmes for fristelser, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If Skadeforsikring. Foto If. Vis mer

- I mange tilfeller er bilen helt tømt etter at tyvene har slått til. All bagasje er borte, smått og stort. En fryktelig kjedelig start på ferien, advarer han.

Clamentz mener derfor det er ekstra viktig å ta forholdsregler når du parkerer bilen. Han anbefaler at man i tillegg til å låse bilen forsvarlig, er nøye med å tømme bilen for bagasje hvis man tar inn på hotell eller blir borte i noen timer.

Innbrudd midt på dagen

Ifølge politiets egen statistikk, skjer det flest bilinnbrudd i Göteborg mellom klokka 12 og 18. Lørdager er spesielt utsatt og juli er toppmåneden. I juli i fjor var det i gjennomsnitt 13 bilinnbrudd hver eneste dag i Göteborg. Det skjer også tyverier fra P-hus overvåket med kamera, opplyser svensk politi og If.

De melder at det ikke bare er typiske verdigjenstander som blir stjålet. Også løse mynter i midtkonsollen, beregnet på for eksempel parkeringsautomater, er interessant for kriminelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer