Lys på bil

Som natt og dag

Sju av ti bilførere har opplevd skremmende situasjoner under kjøring i mørke. Vi har testet 18 elbiler og avslører de beste og dårligste lysene.

FARLIG MØRKEKJØRING: Godt lys på bilen er viktig både for sikkerheten og kjørekomforten på de mørke høstveiene nå om dagen. Vi har testet lysene til 18 elbiler. Forskjellen mellom de beste og dårligste er svært stor. Foto: Antti Hentinen
FARLIG MØRKEKJØRING: Godt lys på bilen er viktig både for sikkerheten og kjørekomforten på de mørke høstveiene nå om dagen. Vi har testet lysene til 18 elbiler. Forskjellen mellom de beste og dårligste er svært stor. Foto: Antti Hentinen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er inne i den verste tiden på året når det gjelder mørkekjøring. Tidlig mørke kvelder, svart, regnvåt asfalt som sluker det meste av lyset og fotgjengere som ennå ikke har funnet fram refleksen skaper farlige situasjoner.

I en undersøkelse som Ipsos har gjort for Gjensidige, svarer sju av ti bilførere at de har opplevd farlige eller skremmende situasjoner som følge av kjøring på høstmørke veier. Tre av ti unge bilførere sier at de ser dårlig i mørke.

Svært stor forskjell

Gode lys på bilen er svært viktig for at kjøringen under slike forhold skal bli så sikker som mulig. Men også for kjørekomforten er gode lys viktig.

I den store vinterbiltesten som Dagbladet er med på hver vinter, blir lyset til alle bilene testet i laboratorium. Siden 2020 har vi testet 18 av de mest solgte elbilene på markedet. Konklusjonen er at forskjellen mellom de beste og dårligste lysene er svært stor.

De beste bilene

Bilen med de aller beste lysene, Porsche Taycan, er også den dyreste elbilen på markedet. Testbilen hadde i tillegg de dyreste lyktene. Den har et klart og bredt fjernlys helt ut til 250 meter foran bilen. I tillegg har den godt nærlys. Dette er den eneste bilen som så langt har fått karakteren ti for lysene i vår test.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer