Sorte bokser på enkelte modeller fra GM

Den amerikanske bilgiganten GM (General Motors) har allerede utstyrt enkelte av sine bilmodeller med ”sorte bokser”. Nå utvikler de terminaler som skal gjøre det lettere å hente ut dataene.

Publisert

GM kaller sin sorte boks "sensing ond diagnostic module", og fra 1999-års modell finnes den i et hundretusentalls biler fra verdens største bilprodusent. Boksen lagrer informasjon om hastighet, om føreren brukte sikkerhetsbelte, når og hvordan kollisjonsputen(e) utløste, og om et varsellys som varsler om feil ved kollisjonsputene eventuelt lyste i sekundene før ulykken.

Ikke nytt

Sorte bokser er imidlertid ikke noe nytt hos GM, for i løpet av 1990-tallet har de i stillhet utstyrt enkelte biler med en tilsvarende boks. Likevel er dagens boks den mest avanserte GM har installert noensinne. Fra 1992 har dessuten GM installert sorte bokser i sine løpsbiler som deltar i den amerikanske CART-serien for bedre å kunne forstå ulykkene. GM hevder at dette har vært med på å bedre sikkerheten for førerne.

I følge kilder i GM er det for bedre å kunne forstå ulykkene og dermed kunne produsere sikrere biler som er målsetningen bak å montere de sorte boksene i personbiler.

Bærbare terminaler leser og tolker dataene

I løpet av året regner dessuten GM med å ha utvikler bærbare terminaler som kan plugges i en diagnosekontakt på det skadde kjøretøyet og dermed hente ut dataene direkte. I dag må boksene til fabrikken for analyse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.