Sover du nok om natten?

100.000 bilister sovner bak rattet hvert år.

16 til 30 prosent av alle bilulykker skyldes at bilisten har sovnet bak rattet. Foto: Colourbox
16 til 30 prosent av alle bilulykker skyldes at bilisten har sovnet bak rattet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det ofte slik at du føler deg sliten og trøtt, men ikke helt forstår hvorfor? Da kan det hende at du ikke får nok søvn.

Alle har ulikt behov for søvn, og selv om du tror du er en av de som kanskje bare trenger syv timer om natten, kan det faktisk hende at du egentlig ikke har sovet nok.

Mangel på søvn kan både påvirke humøret, konsentrasjon og yteevne, som kan ødelegge dagen din. Det viktigste tegnet på at du ikke får nok søvn er, naturlig nok, at du er søvnig gjennom dagen.

Les også: Søvnproblemer gjør deg tykk

Søvnbehovet påvirkes av alder og søvnkvalitet

Hvor mye søvn du trenger kan påvirkes av mange forskjellige faktorer. En av dem er kvaliteten på søvnen din. En annen faktor er alderen din, ifølge helsenettstedet WebMD.com.

 • Nyfødte trenger omkring 16 timer søvn i løpet av natten.
 • Tenåringer trenger som oftest 9 timer i gjennomsnitt.
 • De fleste voksne trenger 7 til 8 timer selv om det varierer mye fra person til person. Enkelte sover ikke mer enn 5 timer, mens andre må ha 10 timer søvn.
 • Kvinner som er gravide trenger veldig ofte mange flere timer søvn gjennom de første tre månedene av graviditeten.
Mengden søvn du trenger kommer også an på hvor mye du har sovet den siste tiden. Er det flere netter hvor du har sovet dårlig har kroppen et behov for å få sovet ut, og vil til slutt kreve dette. Kroppen kan ikke venne seg til å sove mindre, og har du fått for lite søvn kan det gå utover dømmekraften og reaksjonsevnen din.

Les også: Derfor er du så trøtt

Påvirker ikke bare deg

For lite søvn er selvfølgelig ikke bra for deg selv, men det kan også påvirke andre rundt deg ettersom kroppen din ikke fungerer som den skal. Dette er noe av hva for lite søvn kan gjøre med kroppen din.

 • Hukommelsestap.
 • Depresjoner.
 • Reduserer immunforsvaret ditt slik at du har en større risiko for å bli syk.
 • Lavere smerteterskel

Skaper farlige bilister

Mangel på søvn er blant annet noe av det som skaper mange bilulykker i Norge hvert år. Omtrent 100 000 nordmenn sovner årlig bak rattet, og 44,5 prosent av alle sjåfører har sovnet bak rattet en gang. Rundt 16-30 prosent av alle personskadeulykker skyldes at sjåføren har sovnet, skriver Forskning.no

Les også: Lite søvn = Tidlig død

Vær sikker på at du er opplagt nok

Mennesker som har fått for lite søvn har ikke like rask reaksjonsevne som personer som har sovet nok. Mange studier er gjort spesielt på dette, ved hjelp av simulatorer. De fleste som hadde sovet lite hadde dårligere resultater enn de som hadde sovet nok.

Søvnmangel påvirker også alkoholens virkning på kroppen. En person som har sovet lite, vil mye raskere påvirkes av alkohol enn personen ville ellers.

Hvis du er ute og kjører, men føler du kanskje har sovet litt lite er det noen tegn du kan se etter før ferden går videre, skriver WebMD.

 • Hvis du har problemer med å holde øynene fokusert
 • Ikke kan stoppe å gjespe.
 • Ikke husker den siste strekningen du har kjørt.
Les også: Sjefen bør betale kaffen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer