Krigen i Ukraina

Sovjet-comeback

Gammelt bilmerke gjenoppstår.

FREM FRA GLEMSELEN: Det er nok slik de fleste husker bilmerket «Moskvitch». Nå skal de komme med nye biler. Foto: NTB
FREM FRA GLEMSELEN: Det er nok slik de fleste husker bilmerket «Moskvitch». Nå skal de komme med nye biler. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina gjør at et gammelt bilmerke man ikke har hørt om på lange tider nå dras fram fra glemselen.

Kinesisk

De som har levd en stund, kan kanskje nikke gjenkjennende til navnet «Moskvitch» (Moskvaboer), og det er biler under dette navnet som nå skal produseres på den gamle Renault-fabrikken i Russland, melder Reuters.

Dette skjer etter at Renault solgte majoriteten i den russiske bilprodusenten AvtoVAZ tidligere i år.

- Bilindustrien har floppet alvorlig i år, men jeg håper likevel at vi kan lansere Moskvich-anlegget i desember med hjelp fra industri- og handelsdepartementet, skal Moskvas borgermester Sergei Sobyanin ha sagt til det russiske nyhetsbyrået Interfax ifølge Reuters.

MODERNE: MG 4 er bygget på en ny, dedikert elbil-plattform og har fått en kraftig oppgradering når det gjelder utstyr og kjørekomfort. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Ifølge det svenske motornettstedet Auto Motor Sport, skal bilene bygges med kinesisk teknologi.

Produksjonen skal starte i desember og målet skal være å produsere 600 biler i år. 200 av disse skal være elektriske. Neste år er målet 50 000 biler.

Hva slags biler det blir, og hvordan de blir seende ut, er foreløpig ikke kjent.

Strippet

Russlands invasjon av Ukraina har gjort at landets bilindustri er satt tilbake teknologisk. Før sommeren satte AvtoVAZ en sterkt nedstrippet versjon av Lada Granta i produksjon.

Denne nye versjonen mangler både kollisjonsputer, ABS-bremser, stabilitetskontroll og nødstoppmekanismer på setebeltene.

Den skal heller ikke kunne oppfylle moderne avgasskrav.

- Dette er et veldig tilbakeskritt, sa Dawid Ward, som er president i Global New Car Assessment Programme, som jobber med å utvikle bilsikkerhet over hele verden, ifølge NBC. Den fikk også hard medfart i sosiale medier.

Siste modell av Moskvitch var imidlertid Moskvitch 2142, og denne ble produsert mellom 1997 og 2002, ifølge Wikipedia.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer