Spar penger - reparer bilen i utlandet

Har du vært i utlandet mer enn 24 timer, kan du lovlig reparere bilen for inntil 6.000 kroner uten å betale norsk moms når du kommer hjem igjen.

Publisert
Sist oppdatert

Som de fleste bileiere vet, er norske verkstedbesøk som regel kostbare affærer. Derfor kan det være penger å spare på å gjennomføre service eller småreparasjoner i Sverige eller andre europeiske land.

1. Helt lovlig

Og dette er faktisk fullt mulig å gjennomføre uten å bryte norske regler. Reglene for reparasjoner på bil er nemlig de samme som for kjøp av varer. Det betyr at du kan reparere for inntil 3.000 kroner hvis du og bilen din har vært utenfor riksgrensen mindre enn 24 timer. Har du vært utenlands lenger enn et døgn, dobles fribeløpet til 6.000 kroner. Holder du deg innenfor disse grensene slipper du altså å betale norsk moms og kan kjøre gjennom tollen på grønn sone.

2. Valutafordel

Alle foto: Colourbox
Alle foto: Colourbox Vis mer
Og dette er faktisk fullt mulig å gjennomføre uten å bryte norske regler. Reglene for reparasjoner på bil er nemlig de samme som for kjøp av varer.


Vær forøvrig klar over at vi her snakker om norske kroner, noe som betyr at du får fordel av den svake svenske valutaen. Grunnet den lave svenske kronekursen (0,84 Nkr), kan du i skrivende stund reparere for inntil 3.530 (under 24 timer) eller 7.061 svenske kroner (over 24 timer).

3. Svensk smutthull

I tillegg finnes et smutthull i den svenske lovgivningen, som innebærer at du i tillegg kan slippe å betale svensk moms. Det å benytte seg at dette smutthullet er imidlertid tidkrevende. Mer info om smutthullet finner du i denne artikkelen.

4. Flere personer

I tillegg oppstår det selvsagt et spørsmål om du lovlig kan reparere og fikse bilen for mer enn 6.000 norske kroner hvis du har med flere personer i bilen. (Heretter bruker vi for enkelhets skyld kun summen 6.000 kroner, som forutsetter mer enn 24 timer i utlandet).

Når vi snakker om varer, er utgangspunktet at man kan handle varer til personlig bruk for inntil 6.000 kroner per person. Én vare kan imidlertid ikke deles på flere personer. Det betyr at du og passasjeren din kan kjøpe hvert deres TV-apparat som koster 6.000 kroner, men at dere ikke kan spleise på ett apparat som koster mer enn 6.000 kroner.

Spar penger - reparer bilen i utlandet


Det samme gjelder for en bilreparasjon. Hvis reparasjonen koster mer enn 6.000 kroner, må det betales norsk merverdiavgift (25 prosent) på hele beløpet, uansett hvor mange dere er i bilen.

Ulike reparasjoner

Men hva hvis man utfører en service til 6.000 kroner og reparerer en karosseriskade for ytterligere 6.000 kroner? Kan to samboere som sammen disponerer bilen (personlig bruk) da betale hver sin regning og dermed slippe unna norsk moms? Vår kilde i Toll- og avgiftsdirektoratet klarte ikke å gi noen klar fasit på denne problemstillingen og svarte i stedet at et slikt tilfelle vil bli overlatt til en individuell vurdering på det enkelte tollsted. Vi vil følge opp denne problemstillingen i løpet av uken og forsøke å få et klart svar.

5. Flere turer

Spar penger - reparer bilen i utlandet


En annen interessant problemstilling er selvsagt om du lovlig kan dele opp reparasjonene i flere arbeidsøkter. For eksempel at du som bor i nærheten av Sverige utfører service (3.000 kr) på mandag, reparerer høyre frontlykt (3.000 kr) på tirsdag og bytter eksosanlegg (3.000 kr) på onsdag. Vår kilde i Toll og avgiftsdirektoratet kan bekrefte at en slik fremgangsmåte ikke bryter med norske regler og at du dermed kan kjøre på grønn sone.

Kilde: Toll- og avgiftsdirektoratet

Relaterte artikler:

  • Bilreparasjon i Sverige: Smutthull har blitt trangere
  • Snart superbillig service i Sverige
  • (Publisert første gang juli 2008)


    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer