Spar tusenlapper, kjøp business-utgaven

Peugeot 406 ST 1.8. Pris: 283.000 kroner. Peugeot 406 ST 1.8 Business. Pris: 249.900 kroner. Konklusjon: Sjekk om din drømmebil finnes i businessutgave.

Peugeot 406.
Peugeot 406. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utrolig? Ja, men det er faktisk sant. Ikke bare sparer du over 30.000 kroner på å velge business-varianten av Peugeot 406 1.8 stasjonsvogn, du får i tillegg vinterhjul, radio og metallic lakk på kjøpet. Hvorfor?

Årsak: Firmabilbeskatningen

For å forstå denne merkelige prisingen må vi ta en nærmere titt på den norske firmabilbeskatningen. Den fungerer nemlig slik at firmabilbrukeren beskattes i forhold til bilens pris som ny. Koster bilen mellom 150.000 og 200.000 kroner beskattes brukeren for 4,70 kroner per kilometer. Koster den mellom 200.000 og 250.000 kroner beskattes brukeren for 5,55 per kilometer og så videre.

Bilens pris betyr med andre ord mye for firmabilbrukerens skattetrekk. Og fordi firmabilkundene står for omtrent en tredel av det norske nybilsalget, har firmabilkundene og de norske bilimportørene en felles interesse av at prisene tilpasses skattereglene.

Metallic og vinterdekk

Dette er årsaken til at nesten alle bilimportørene syr sammen såkalte business-modeller for de ulike skatteklassene. Og dette er i sin tur årsaken til at det finnes en rekke biler på markedet som koster 199.900, 249.900 og 299.900 kroner.

Disse bilene er som regel relativt godt utstyrt. Blant annet er alltid vinterhjul og radio med i prisen, ofte også metallic lakk. Dette fordi skattemyndighetene legger nybilprisen, inklusive ekstrautstyr, til grunn for fastsetting av skatteklasse.

Lavere pris - mer utstyr

Citroën C5.
Citroën C5. Vis mer


Henger du fortsatt med? La oss ta kortversjonen: Firmabilkundene er viktige for importørene. Derfor skreddersyr importørene egne utgaver som er tilpasset skattereglene for firmabil. For å gjøre modellene mest mulig forlokkende, legges det inn så mye utstyr som mulig, deriblant vinterhjul og radio. Samtidig må importørene holde seg innenfor grensene på 199.900, 249.900 og 299.900 kroner. Resultatet er at business-modellene ofte er bedre priset - og bedre utstyrt - enn de ordinære utgavene.

37.000 kroner å spare

Hvis du vurderer Citroën C5 er det faktisk enda mer penger å spare på å velge business-utgaven. For mens stasjonsvognutgaven av Citroën C5 1.8 SX koster 287.400 kroner, slipper du unna med 249.900 kroner om du velger C5 1.8 X Business i stedet.

Business-utgaven av C5 mangler riktignok elektronisk styring av klimaanlegget, regnsensor og belysning av sminkespeilene, noe C5 SX har. Til gjengjeld får man metallic lakk og vinterhjul med i prisen om man velger business-utgaven.

8.000 kroner å spare

Mazda 6.
Mazda 6. Vis mer


Et annet eksempel finner vi hos Mazda. Stasjonsvognutgaven av Mazda 6 1.8 Exclusive koster 257.900 kroner, mens Business-utgaven kan bli din for 249.900. Forskjell: Business-utgaven leveres med metallic lakk og vinterhjul, noe som sparer deg for ytterligere tusenlapper.

Sjekk om business-utgaver finnes

Det er ikke alle importører som gir deg like fine gavepakker som Peugeot, Citroën og Mazda. Likevel vil det vanligvis lønne seg å spørre etter business-utgaven uansett hva slags bil du er ute etter. Svært ofte vil du finne ut at du slipper å betale for metallic lakk og vinterhjul ved å velge business-utgaven.

La deg ikke bløffe

Fra tid til annen får vi melding fra våre lesere om bilselgere som påstår at business-utgavene bare kan selges til firmabilkunder. Dette er en ren bløff. Alle importører vi har snakket med kan fortelle at business-utgavene skal være tilgjengelig for alle kunder, uansett om bilen skal brukes som firmabil eller ikke. Send oss gjerne en epost hvis du opplever at selgere hevder det motsatte.

Lykke til med nybilkjøpet.

Relaterte artikler:

  • Alle kan kjøpe business-bil


  • Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer