Lyskryss styrt av GPS

Sparer mange millioner timer kø

Utenfor København har de nå fått intelligente lyskryss som sparer samfunnet for både tid, penger og utslipp.

SMART LYSKRYSS: Det er i krysset ved Vallensbæk Torvevej og Park Allé utenfor København, at den intelligente lysstyringen er testet. Foto: Gate 21
SMART LYSKRYSS: Det er i krysset ved Vallensbæk Torvevej og Park Allé utenfor København, at den intelligente lysstyringen er testet. Foto: Gate 21 Vis mer
Publisert

Det er i Vallensbæk kommune utenfor København i Danmark, at det spennende forsøket har pågått i en tid:

Et lyskryss regulert av GPS-signaler fra trafikken, har gjort at bilistene i gjennomsnitt har minsket transporttiden med 21 prosent, skriver Ekstrabladet.

Ifølge kilder den danske nettavisa har pratet med vil teknologien spare dansk trafikk for om lag 16 millioner timer med kø - i året - om de intelligente trafikklysene blir installert over hele landet.

Den nye og smarte lysreguleringen er utarbeidet i et samarbeid som kaller seg «Gate 21», et partnerskap mellom danske regioner, kommuner, selskaper og kunnskapsinstitusjoner og Greater Copenhagen (et politisk partnerskap mellom kommuner og regioner i Øst-Danmark og Syd-Sverige) med et felles mål om å akselerere den grønne omstillingen og vekst.

Genialt for miljøet

Men det er ikke bare bilistenes tid som blir effektivisert. Følgelig vil samfunnet spare store penger på effektiv avvikling av trafikken, men også miljø og lokalklima vil nyte godt av at det ikke står biler og hoster på tomgang i byer og på land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer