Elbil vs bensinbil

Sparer titusener

Nå sparer du sjokkerende mye på å kjøre elbil. Det kan dreie seg om opptil 49 000 kroner i året bare på «drivstoff».

KAN JUBLE: - At vi sparer mange tusen kroner i året og i tillegg belaster klimaet mindre, var viktig for at vi valgte å bytte ut dieselbilen med elbil, forteller familien Evensen. Den består av mamma Marie, pappa Erik og gutta Iver og Oskar. Foto: Rune Korsvoll
KAN JUBLE: - At vi sparer mange tusen kroner i året og i tillegg belaster klimaet mindre, var viktig for at vi valgte å bytte ut dieselbilen med elbil, forteller familien Evensen. Den består av mamma Marie, pappa Erik og gutta Iver og Oskar. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høye strømpriser har fått mange til å spørre seg om det er like lønnsomt med elbil som tidligere. Svaret er at det er mer lønnsomt enn noen gang. Årsaken er selvfølgelig at risen på bensin og diesel aldri har vært høyere. Og den kan bli enda høyere.

Familien Evensen fra Årnes har nylig tatt steget fra fossil-bil til elbil, og priser seg lykkelig for det. De siste to åra har familien kjørt en Skoda Kodiaq med dieselmotor. Nå har de byttet til en pent brukt Audi e-tron til omtrent den samme prisen.

- At vi kommer til å spare mange tusen kroner på drivstoff var viktig da vi bestemte oss for å gå over til en elektrisk bil. Dieselprisene har skutt i været og selv om strømprisen er høy, blir dette langt billigere, sier pappa Erik Evensen.

- Dessuten teller det mye at vi kan bidra til lavere utslipp av klimagasser. Elbilene er også utrolig behagelige å kjøre, legger mamma Marie til.

3600 I ÅRET: En kompakt elbil som kjører rundt 15 000 kilometer i året, «tanker» strøm for rundt 3600 kroner, ifølge beregninger fra Opplysningsrådet for veitrafikken. Foto: Rune Korsvoll
3600 I ÅRET: En kompakt elbil som kjører rundt 15 000 kilometer i året, «tanker» strøm for rundt 3600 kroner, ifølge beregninger fra Opplysningsrådet for veitrafikken. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Bensinprisen på 27 kroner

Tar vi utgangspunkt i utregninger som Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) har i sine kalkyler for hva det koster å eie bil i Norge i 2022, er utgiftene til drivstoff til en bensinbil beregnet til 15 116 kroner i året. Strøm til en elbil er beregnet å koste 3600 kroner. Det er en forskjell på over 11 500 kroner i året i elbilens favør.

I dette regnestykket er imidlertid bensinprisen satt til kr 16,52 kroner per liter og strømprisen kr 1,42 per kilowattime. I dag, bare noen måneder seinere, vet vi at verden ser helt annerledes ut. Bensinprisen ligger nå rundt 27 kroner per liter. Prisen på strøm, fratrukket strøm-støtte fra staten, er omtrent den samme. Det betinger at du lader hjemme på de «billige» tidene av døgnet.

Halv pris på service

Kjøre du en bensinbil 15 000 kilometer i året og bilen bruker rundt 0,6 liter på mila, betyr det at du svir av 24 300 kroner på bensin. Bruker bilen din 0,8 liter på mila, bruker du 32 400 kroner i året på bensin.

Elbilen lader fortsatt for 3600 kroner i året fra kontakten hjemme. Vi regner da at den bruker rundt 1,7 kWt strøm per mil. Det betyr mellom 20 700 og 28 800 kroner spart for de som har valgt å gå over til elektrisk bil. Dette er bare på drivstoff. I tillegg kommer servicekostnader, reparasjoner og utgifter til bompenger, som er omtrent halvparten for en elbil sammenliknet med en bensinbil. Der sparer elbilen i tillegg rundt 6 000 krone i året, ifølge OFV.

27 KRONER: Med en bensinpris på 27 kroner, er det blitt svært gunstig å kjøre elbil. Nå tror ekspertene at bensinen kan bli enda dyrere. Foto: Rune Korsvoll
27 KRONER: Med en bensinpris på 27 kroner, er det blitt svært gunstig å kjøre elbil. Nå tror ekspertene at bensinen kan bli enda dyrere. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Sparer 49 000 i året

Dersom du kjører litt lenger i året – for eksempel 25 000 kilometer – blir regnestykket for elbileierne enda mer oppløftende. Da er utgiftene til strøm 4800 kroner ifølge OFV. Bensinbilen vil koste deg mellom 40 500 og 54 000 i året, med de to forbrukstallene vi har brukt i regnestykket over.

Det betyr at det er mellom 35 700 og 49 200 kroner billigere å kjøre med den elektriske bilen på ett år. I tillegg rundt 6000 spart på service, reparasjoner og bompenger.

Og forskjellen kan bli enda større. Det er nemlig ikke sikkert at bensinprisen stopper på 27 kroner. EU har akkurat vedtatt en boikott av russisk olje, og det vil får bensinprisen til å stige ytterligere, tror sjefanalytiker Tina Saltvedt i Nordea.

Bensin kan bli enda dyrere

– Så fort prisen på olje går opp, betyr det at raffineriene må betale mer for råoljen, og da skal de selvfølgelig ha mer betalt for produktet de selger. Det vil du komme til å merke i form av økt bensinpris, sa Saltvedt nylig til TV2.

I tillegg er det enda en faktor som taler for ytterligere prisøkning framover. Sommeren er en periode hvor det brukes mye drivstoff, både i Europa og i USA. August er gjerne den måneden i året hvor man bruker mest olje, forklarer Saltvedt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer