Kommer nå

Speilet filmer ulykken

Nå kommer speilet som filmer kjøreturen og det som skjer foran og bak bilen. Det kan være bevis i forsikringssaker.

DOKUMENTERER ULYKKEN: Skjer det en ulykke eller et uhell, filmer og lagrer speilet automatisk de som skjer 20 sekunder før og 20 sekunder etter hendelsen. Foto: Gentex
DOKUMENTERER ULYKKEN: Skjer det en ulykke eller et uhell, filmer og lagrer speilet automatisk de som skjer 20 sekunder før og 20 sekunder etter hendelsen. Foto: Gentex Vis mer
Publisert

I noen år har dashbord-kameraer vært i bruk i enkelte biler. Noe stort gjennombrudd har ikke dette fått i Norge, siden kameraene koster en del penger og kan være litt vanskelige å betjene.

Nå kommer det en enklere løsning. Det amerikanske firmaet Gentex, som leverer speil og andre elektroniske komponenter til bilprodusenter, har utviklet en digital video-opptaker som er plassert i bilens innvendige speil.

Speilet filmer både det som skjer bak og foran bilen og kan være en god dokumentasjon dersom dert skjer en ulykke. I tillegg har speilet plass for et eget minnekort.

Først i Toyota

Den første bilen som får dette speilet som standard er Toyota Harrier, en Rav4-basert SUV som selges i Japan, Kina, Korea og en del andre markeder.

Systemet tar opp så mye som to timer av en kjøretur helt automatisk. Hvis det skjer en ulykke, vil systemet automatisk lagre 20 sekunder før og 20 sekunder etter hendelsen som en egen fil.

STANDARD: Den første bilen som får dette video-speilet som standard, er Toyota Harrier. Montert som ekstrautstyr, koster speilet rundt 830 dollar – tilsvarende 8.000 kroner. Foto: Gentex
STANDARD: Den første bilen som får dette video-speilet som standard, er Toyota Harrier. Montert som ekstrautstyr, koster speilet rundt 830 dollar – tilsvarende 8.000 kroner. Foto: Gentex Vis mer

Neil Boehm er teknologi-sjef hos Gentex. Han tror et slikt speil kan bli populært hos mange, i første omgang i Asia, men etter hvert også i USA og Europa:

- Vi tror et slikt speil kommer til å bli populært både hos vanlige kunder og hos firmaer med bil-flåter. I stedet for at det blir ord mot ord etter en ulykke eller uhell, kan opptakene fra speilet enkelt dokumentere hva som virkelig har skjedd, sier Boehm.

Avgjørende bevis

Den norske forsikringsbransjen er positive til slike systemer som dokumenterer hendelser på veien. Ifølge fagsjef i Gjensidige forsikring, Tor Hefre, finnes det mange eksempler på at opptak fra dashbord-kameraer er blitt avgjørende bevis i forsikringssaker:

– En video fra et dashbordkamera kan være et godt bevis, som legger diskusjoner og uenigheter døde. Gjensidige har benyttet slike videoer som bevis i flere kollisjonssaker, og det er bred enighet om denne praksisen i bransjen. Betingelsen er at personvernet ivaretas, sier Hefre på forsikringsselskapets hjemmeside.

POSITIVT: – En video fra et slikt kamera kan være et godt bevis, som legger diskusjoner og uenigheter døde, sier fagsjef i Gjensidige, Tor Hefre. Foto: Gjensidige
POSITIVT: – En video fra et slikt kamera kan være et godt bevis, som legger diskusjoner og uenigheter døde, sier fagsjef i Gjensidige, Tor Hefre. Foto: Gjensidige Vis mer

Han forteller at det finnes tilfeller der video har sannsynliggjort grov uaktsomhet eller uriktig forklaring.

Stygg forbikjøring

– Ett eksempel var en bilfører som hevdet at han hadde holdt forsvarlig hastighet, men likevel mistet kontrollen over bilen og havnet utfor veien. En video fra et møtende kjøretøy viste imidlertid at uhellet skyldtes en stygg forbikjøring i svært høy hastighet, forteller Hefre.

Han understreker at videoopptak kan være et supplement – og ikke en erstatning – for skademelding og annen dokumentasjon i en forsikringssak.

– I tillegg er det viktig å være klar over at et videoopptak viser et utsnitt av virkeligheten. Det som skjedde før og etter at opptaket ble gjort kan ha betydning for hvorfor uhellet skjedde – og for utfallet av en sak, sier Hefre.

Vær med å stemme på Årets bil!

Dagbladet og Dinside skal kåre Årets bil 2021. Nå kan du være med å stemme du også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer