Kommer nå

Speilet filmer ulykken

Nå kommer speilet som filmer kjøreturen og det som skjer foran og bak bilen. Det kan være bevis i forsikringssaker.

DOKUMENTERER ULYKKEN: Skjer det en ulykke eller et uhell, filmer og lagrer speilet automatisk de som skjer 20 sekunder før og 20 sekunder etter hendelsen. Foto: Gentex
DOKUMENTERER ULYKKEN: Skjer det en ulykke eller et uhell, filmer og lagrer speilet automatisk de som skjer 20 sekunder før og 20 sekunder etter hendelsen. Foto: Gentex Vis mer
Publisert

I noen år har dashbord-kameraer vært i bruk i enkelte biler. Noe stort gjennombrudd har ikke dette fått i Norge, siden kameraene koster en del penger og kan være litt vanskelige å betjene.

Nå kommer det en enklere løsning. Det amerikanske firmaet Gentex, som leverer speil og andre elektroniske komponenter til bilprodusenter, har utviklet en digital video-opptaker som er plassert i bilens innvendige speil.

Speilet filmer både det som skjer bak og foran bilen og kan være en god dokumentasjon dersom dert skjer en ulykke. I tillegg har speilet plass for et eget minnekort.

Først i Toyota

Den første bilen som får dette speilet som standard er Toyota Harrier, en Rav4-basert SUV som selges i Japan, Kina, Korea og en del andre markeder.

Systemet tar opp så mye som to timer av en kjøretur helt automatisk. Hvis det skjer en ulykke, vil systemet automatisk lagre 20 sekunder før og 20 sekunder etter hendelsen som en egen fil.

Neil Boehm er teknologi-sjef hos Gentex. Han tror et slikt speil kan bli populært hos mange, i første omgang i Asia, men etter hvert også i USA og Europa:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer