Spenning på mørke dager

Sjekk at batteri og kjølevæske er i riktig stand; slik kan du unngå stresset med en bil som ikke starter. Lys er alltid viktig, men kanskje ekstra viktig når mørket henger over oss halve dagen.

Ta en titt under panseret og sjekk kjølevæske og batteri.
Ta en titt under panseret og sjekk kjølevæske og batteri. Vis mer
Publisert

Kjølevæske

Kjølevæsken består av vann og antifrostvæske. Bortsett fra at den beskytter motoren mot overoppheting, beskytter den også mot korrosjon på rørene, og ising i kjølesystemet. Du bør derfor sjekke nivået på kjølevæsken, og konsentrasjonen på væsken. En 50-50 blanding beskytter mot temperaturer ned til minus 51 grader. Bruk aldri en sterkere blanding enn 70-30 (70 prosent frostvæske). Konsentrasjonen kan sjekkes ved hjelp av en ph-tester. Du kan også få dette sjekket hos et bilverksted. Nivået på kjølevannet skal ligge mellom maksimums- og minimumsnivå i ekspansjonstanken. Se hvordan du etterfyller kjølevann ved å klikke her.

Batteri

Vinterstid hvis det er kaldt ute, blir bilen også gjerne veldig kald. Du er avhengig av at batteriet ditt er i god stand for å unngå ubehagelige opplevelser med et kaldt batteri som streiker. Foruten å tenke på å installere en motorvarmer som vil gjøre livet lettere å bære over med for motoren, bør du sjekke ladespenningen og syrenivået i batteriet. Ladespenningen sjekker du ved hjelp av et voltmeter. Batteriet kan lades opp ved hjelp av en batterilader. Se hvordan du lader batteriet her. Batteriene er avhengig av batterisyre(eller vann) for at battericellene skal kunne lede strøm. Noen batteri krever at du etterfyller vann. Se hvordan du etterfyller vann her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.