Splid om Nokian-dekk

- Katastrofe! Det var konklusjonen etter at svenske Teknikens Värld hadde testet det piggfrie vinterdekket Nokian Hakkapeliita Q. - Det beste isdekket av de piggfrie, skriver det norske bilmagasinet Motor.

Publisert
Sist oppdatert
Splid om Nokian-dekk

Splid om Nokian-dekk


  - Katastrof, Nokian. At vi skulle hitta Nokian Hakkapeliitta Q i den här ëndan av resultat-tabellen hade vi aldring kunnat tro när testet drogs i gång, skriver Teknikens Värld, som gir Hakkapeliitta Q jumboplass i årets dekktest. Dette til tross for at Nokian-dekket ble testet mot fem andre dekk, hvorav fire var billigmerker.

  Førstplass to år på rad

  DinSide ble oppmerksom på testen via TV-programmet Trafikmagasinet, som sendes på svensk TV2 på mandager. Og vi ble svært overraskede over innslaget, der Nokian Hakkapeliitta Q karakteriseres som en katastrofe. De siste årene har vi nemlig basert våre dekk-pristester på resultatene Motors store dekktester. Og i disse omfattende testene, som Motor gjennomfører i samarbeid med flere andre nordiske bilmagasiner, har Hakkapeliitta Q oppnådd helt andre resultater. Dekket ble kåret til vinneren blant de piggfrie dekkene både i 2001 og 2002 og fikk i år en tredjeplass, kun 0,3 poeng bak nykommerne Conti Viking Contact 3 og Gislaved Soft Frost 2, som delte førsteplassen.

  Hvordan er det mulig at en og samme dekkmodell kan oppnå så ulike resultater?

  - Godt på snø og is

  - Vi gjør i vår test oppmerksom på at dette dekket har en klar svakhet på våt asfalt. Men på snø og is har dekket svært gode egenskaper, fastholder redaksjonssjef Rune Korsvoll.

  Korsvoll er overbevist om at resultatene i Motors store dekktest holder mål.

  - Dårlig på alle underlag

  Splid om Nokian-dekk


  - Vi må innrømme at resultatet kom som en overraskelse på oss også, sier journalist Linus Pröjtz i Teknikens Värld.

  - Dekket presterte ekstremt dårlig på alle underlag, også på is og snø, sier Pröjtz, som ikke har noen god forklaring på at bladet Motor og deres samarbeidspartnere har kommet frem til andre resultater.

  - Våre dekktester er profesjonelle og uavhengige og vi står inne for resultatene, avslutter han.

  Velg Gislaved i stedet

  Vi har ingen mulighet til å avgjøre hvem som har rett, Teknikens Värld eller bladet Motor og deres samarbeidspartnere. Men kanskje det er like greit å velge den sikre løsningen? Gislaved Soft Frost 2 får nemlig toppkarakter i begge de to testene.

  Dette skriver de om Nokian Hakkapeliitta Q:

  Teknikens Värld:

  "Katastrof, Nokian. At vi skulle hitta Nokian Hakkapeliitta Q i den här ëndan av resultat-tabellen hade vi aldring kunnat tro när testet drogs i gång. Som testets andra premium-märke var det tänkt att det skulla hjälpa til att sätta ribban för lågprisalternativen. Så blev icke fallet, däcket presterade mycket dåligt överlag i delmomenten. För Nokians eget rykte är det nog bäst att fabriken har ett nytt dubbfritt däck på gång, det här duger inte alls."

  Bladet Motor:

  "Det beste isdekket av de piggfrie. Egenskapene kan måle seg med et middels piggdekk. Bra også på snø. Men på våt asfalt er det ikke så bra. Bremseeffekten er så dårlig at det er vanskelig å anbefale dekket."


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer