Stadig flere stikker av

Stadig flere stikker av og melder ikke fra når de ødelegger veimateriell. Det er det du og jeg som må betale!

DITT ANSVAR: Det er ditt ansvar å melde ifra om skader du måtte påføre vegvesenets eiendom, men stadig flere stikker av. Da er det du og jeg som må ta regningen! Foto: PantherMedia
DITT ANSVAR: Det er ditt ansvar å melde ifra om skader du måtte påføre vegvesenets eiendom, men stadig flere stikker av. Da er det du og jeg som må ta regningen! Foto: PantherMedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når en bilfører stikker fra en skade uten å melde fra, er det du og jeg som sitter igjen med svarteper i form av høyere forsikringspremie. Sett fra ti år tilbake har utviklingen vært begredelig og bekymringsfull, sier Roger Stenseth, fagdirektør i Trafikkforsikringsforeningen (TFF) til DinSide.

Det er selvsagt ditt ansvar å melde fra om enhver skade du måtte påføre andre mennesker eller gjenstander i trafikken. I likhet med varsling av skader du måtte påføre andre biler, er det også ditt ansvar å melde ifra om skader du påfører materiell og installasjoner langs veien - altså vegvesenets eiendom.

Slike skader dekkes av bilens ansvarsforsikring , som alle bilister som ferdes på norske veier er forpliktet til å ha.

Denne ordningen forutsetter altså at du melder ifra om skaden.

Skader som ikke meldes inn, må selvsagt også repareres. Slike skader, som da blir stående med ukjent gjerningsmann, dekkes av Trafikkforsikringsforeningen - eller egentlig av deg og meg.

Les også: Vinker deg fram for å kjøre på deg: Se opp for ny type forsikringssvindel!

- Stor økning i hit and run

Trafikkforsikringsforeningen er en felles forsikringspool hvor alle norske forsikringsselskaper som selger trafikkforsikring, er forpliktet å være medlem. Alle selskapene, som i praksis vil si deg og meg gjennom trafikkforsikringen, betaler en andel penger inn til foreningen, som da skal gå til drift og til å dekke forsikringsutbetalingene.

Stenseth forteller at utbetalingene fra TFF til Statens vegvesen har økt kraftig de siste årene. Unntaket er siste år, som du kan se av tabellen nedenfor, men dette tilskrives ifølge Stenseth i stor grad variasjoner og svingninger i vær- og føreforhold.

- I tillegg har Trafikkforsikringsforeningen iverksatt tiltak overfor Statens vegvesen for å forhindre feilaktig innsendelse av krav som skader forvoldt ved snøbrøyting og annet, sier Stenseth.

For øvrig er trenden ganske tydelig:

Stadig flere stikker av


- Fellesskapet har måttet betale mer og mer for såkalte hit and run-skader (bilister som stikker av uten å melde fra -red.anm.), og i 2012 ble erstatningsbeløpet på i alt 107 millioner kroner. Av dette beløpet utgjorde skader på vegvesenets installasjoner og materiell 80,6 millioner kroner. Differansen i kroner gjelder personskade, skader på annen fast eiendom og dyr, spesielt reinsdyr, hvor folk altså stikker av, sier Stenseth til DinSide.

Les også: Løgn for å få forsikring kan medføre politianmeldelse - og utestengning på livstid!

Mindre flinke til å melde ifra

Kari Ødegård, seksjonssjef på juridisk og anskaffelsesseksjonen i Statens vegvesen Region midt, sier til DinSide at man alltid bør melde fra dersom man har vært uheldig og truffet noe av vegvesenets materiell, men at mange nok glemmer det.

- Jeg kan godt tenke meg at om man kommer borti noe, så tror jeg rett og slett at en del ikke tenker på at de skal melde fra, sier Ødegård.

De store utbetalingene fra TFF forteller med stor tydelighet at det er veldig mange som ikke melder ifra.

- Sett i forhold til økte skadetilfeller meldt som ukjent, synes det klart at folk er blitt mindre flinke til å melde i fra om påkjørsler. Du og jeg har klare plikter ved trafikkuhell. Om man skader en gjenstand og ikke vet hvem skadelidte er, skal man melde skaden til politiet. Dette går klart fram av vegtrafikkloven, uttaler Stenseth.

Sigmund Clemetz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring, sier at skader som blir meldt til forsikringsselskapet og som involverer skade på vegvesenets installasjoner, behandles på vanlig måte.

- Politiet er ofte involvert, og skaden er meldt i en skademelding. Dette går på bilens ansvarsforsikring. Kasko går på dine skader, sier Clementz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer